Ana içeriğe atla

Yeni Yeni Inkscape Kaynakları

Günlüğümü takip edenler GIMP ve Blender için Türkçe kaynakları sıraladığım yazılarımı görmüştür. Ne yazık ki Inkscape Türkçe içerik bakımından bu iki program kadar şanslı değil. Inkscape hakkında bulabileceğiniz içerik oldukça az olsa da bu hiç olmadığı manasına gelmiyor. Google'da yeterince derin bir arama yaparsanız birkaç Türkçe Inkscape kaynağına ulaşabilirsiniz. Bunlardan birkaçı (daha doğrusu tüm bildiklerim) şöyle:

martinamca: Özgürlük İçin üyelerinden garanta'nın açmış olduğu günlükte çeşitli Inkscape derslerine ulaşabilirsiniz. Henüz yeni açıldığı için birkaç ders var fakat kısa sürede ders sayısının artacağına eminim. Tüm Türk Inkscape kullanıcıları için sevindirici bir gelişme, siz de yorumlarınızla bu içeriğin zenginleşmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Özgürlük İçin E-Dergi: Özgürlük İçin üyelerinden armut Özgürlük İçin E-Dergi'sinde Inkscape hakkında bir yazı dizisi hazırlıyor. İlk yazı Özgürlüğü Çizmek Mümkün Müdür? başlığıyla derginin 14. saysında yayımlandı. Inkscape öğrenmek isteyenlere takip etmelerini öneririm. Yazıları okumak için E-Dergileri bilgisayarınıza indirebilir veya içieğin Öİ'ye eklenmesini bekleyebilirsiniz.

PardusWiki: Pardus kullanıcıları tarafından oluşturulan Inkscape maddesinde Inkscape'nin özelliklerine, ipuçlarına ve yararlanabileceğiniz diğer kaynaklara ulaşabilirsiniz. Ayrıca Inkscape hakkında maddede olmayan bir şey biliyorsanız buraya ekleyerek maddenin gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

EniXma: Özgür yazılım alanındaki önemli E-dergilerden biri olan EniXma'nın çeşitli sayılarında Inkscape tanıtımları ve dersleri bulmanız mümkün. Şu anda dergide Tanju Taşçılar'ın Inkscape hakkındaki iki yazısı var umarım derginin sonraki sayılarında da Inkscape dersleri devam eder.

Inkscape Atölyesi: Pardus kullanıcılarının yayımladığı çeşitli derslere Pardus-Linux.org'daki Inkscape bölümünden ulaşabilirsiniz.

UfuxLinux: Ufuk günlüğünde Inkscape ile ilgili güzel bir tanıtım yazısı hazırlamış. Umarım hazırladığı örneklerin nasıl yapılacağını anlatan yazılar da hazırlar. UfuxLinux'daki Inkscape hakkındaki içeriğe bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Burkina Fasa Fiso Halk Cemahiriyesi: Ali Işıngör'ün günlüğünde birkaç tane Inkscape yazısına rastlayabilirsiniz. Yazılar 2005'te yazılmış ama yeni içeriğin eklenme ihtimaline karşı ismini anmamızda fayda var.

Başka?
Bunlar yetersiz mi?
Inkscape hakkında Türkçe içeriğin az olduğunu mu düşünüyorsunuz?
Burada yer almayan bir Türkçe Inkscape kaynağından mı haberdarsınız?

Bu sorulara verebileceğiniz cevaplar daha iyisi değiştirebileceğinizi düşündüğünüz cevaplar varsa, katkılarınızı bekliyorum. Açık kaynak ancak kullanıcıları tarafından desteklenirse gelişecektir. Daha açık günlerde görüşmek üzere, kendinize iyi bakın, açık kaynak kullanın :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Önemli GIMP Kısayol Tuşları

Hede Kısayol Araçkutusu Fırça P Silgi Shift+E Renkleri değiştir X Öntanımlı renkler D Dosya Yeni resim Ctrl+N Resim aç Ctrl+O Resmi yeni bir katman olarak aç Ctrl+Alt+O Kaydet Ctrl+S Farklı bir isimle kaydet Shift+Ctrl+S Çıkış Ctrl+Q Görünüm Tam ekran F11 Hızlı maskeleme Shift+Q Yaklaş (Büyült) + Uzaklaş (Küçült) - 1:1 Görüntü 1