Ana içeriğe atla

GIMP ile Türk Bayrağı

Herkese merhaba, bir önceki dersimizde Inkscape ile Türk Bayrağı çiziminin nasıl gerçekleştirilebileceğine bakmıştık. Sevgili ivme bu konuya yaptığı yorumda benzer bir çalışmanın GIMP ile de yapılması fikrini ortaya sundu. Ben de bu iş için GIMP gibi nokta tabanlı (bitmap) resimler için kullanılan bir programın doğru tercih olup olmayacağını düşündüm. Daha sonra GIMP'teki araçlar sayesinde bu işin kolayca yapılabileceğine karar verdim ve dersi hazırlamaya başladım. Bu dersi GIMP'e Türkçe belgelendirme alanında eşsiz katkıları olan ivme'ye (Şaban Kuş) armağan etmek istiyorum. Şimdi her zamanki gibi basit işlem basamaklarıyla çalışmamıza başlayabiliriz:

1. Favori resim işleme programınızı açın. Buradaki çalışma GIMP için yapılmış olsa da bu dersi kolayca Krita, Pixel veya Adobe Photoshop ile de yapabilirsiniz.


2. 4500 x 3000 piksel boyutlarında yeni bir çalışması oluşturun.


3. Önplan rengini kırmızıya ayarlamak için Araç Kutusu'nun en altındaki renk düğmesine basın ve R, G, B değerlerini 227, 10, 23 olarak ayarlayın. Seçtiğiniz bu renkle sayfanın tamamını boyamak için de Kovadan Dolum aracını kullanın.


4. Eliptik seçim aracını çalıştırın ve ilgili iletişim penceresinden pozisyon ve büyük değerlerini girin. GIMP'teki hizalama konusundan biraz bahsedersek bu adımın farklı boyutlar için de nasıl uygulanabileceği görülebilir. GIMP hizalama yaparken nesnenin veya seçimin en sol üst noktasını dikkate alıyor. Bu bilgiyle yola çıkarak; 1500 x 1500 piksel (bayrağın yüksekliğinin yarısı) boyutunda bir eliptik seçim oluşturuyoruz ve tam olarak yerine yerleştirmek için üst, alt ve sola olan uzaklığını 750 piksel olarak ayarlıyoruz. Yani çemberin çapı 1500 piksel olduğundan geriye kalan 1500 pikseli (bayrağın yüksekliği - dış çemberin çapı) ikiye bölerek çemberin yerini ayarlıyoruz. Anlatım biraz karışık oldu sanırım ama mantık basit.


5. Oluşturduğunuz eliptik seçimi Kovadan Dolum aracı ile beyaza boyayın.
6. Tekrar eliptik aracı seçerek iç çemberi çizin. Bu çemberin büyüklüğünü 1200 x 1200 piksel (bayrağın yüksekliği * 0.4) olarak ayarlayın. Pozisyonunu ise 1087 x 900 olarak ayarlayın. Bu pozisyon bilgilerini nasıl elde ettiğimizi de olabildiğince basit bir şekilde anlatmak gerekirse; İç çemberin boyutu 1200 piksel, geriye 1800 piksel kalıyor dikey eksende bunu da ikiye bölerek 900 piksel buluyoruz ve bu değeri iç çemberin dikey eksendeki konumu olarak seçiyoruz. Yatay eksendeki yerini ise şu şekilde buluyoruz: 750 + 150 + 0.0625 * Bayrağın Yüksekliği (iç çemberin sol köşeye uzaklığı + (dış çemberin çapı - iç çemberin çapı) / 2 + 0.0625 * Bayrağın Yüksekliği).


7. Seçim işlemini gerçekleştirdikten sonra delete tuşuna basarak hilalin oluşmasını sağlayın.


8. Gfig eklentisini çalıştırın ve yıldız aracıyla bir yıldız oluşturun, boyutları şu an için o kadar da önemli değil. Burada dikkat etmeniz gereken yıldızın şeklinin doğru olması bunun için de tek noktayı hareket ettir aracını kullanabilirsiniz. Beyaz renkli bir fırça ile çizdiğinizden ve içini de beyaz renkle doldurduğunuzdan emin olduktan sonra Gfig'i kapatabilirsiniz.


9. Yıldızın bulunduğu katmanı seçin ve Katman> Katmanı Otomatik Kırp (Autocrop Layer) seçeneğini çalıştırın. Aynı işlemi hilalin olduğu katman için de gerçekleştirin. Hizalama işlemlerini yapabilmemiz için nesnelerin bulundukları katmanları içerdikleri nesnelerin özgün boyutları kadar boyutlandırılması gerekir aksi taktirde tüm nesneler resmin boyutlarında olacağı için hizalama araçları kullanılamaz.


10. Yeni bir katman oluşturun ve eliptik seçim aracıyla 750 x 750 piksel boyutlarında bir seçim oluşturun ve bu seçimi mavi ile boyayın. Daha sonra bu katmanı yıldızın bulunduğu katmanın altına taşıyın.


11. Yıldızın şeffaflığını %50 oranında arttırın (veya saydamsızlığını %50 oranında azaltın) ve ölçeklendirme aracını seçin. Burada ince işçilik yaparak seçim aracın uçlarındaki noktalardan yararlanmanız ve yıldızın uç noktalarıyla dairenin sınır çizgisini birleştirmeniz gerekiyor. Görüntüyü yeterince büyültürseniz kolayca ve mükemmel bir şekilde boyutlandırma işlemini gerçekleştirmeniz mümkün.


12. Yatay ekseni kesecek bir rehber çizgisi oluşturmak için Resim> Kılavuzlar> Orana göre Kılavuz (New Guide (by Percent...)) seçeneğini çalıştırın. Değeri %50 olarak ayarlayarak, işlemi onaylayın.


13. Yandaki cetvelin üzerindeyken farenin sol tuşuna basın ve hilalin uçlarına gelinceye kadar sürükleyin. Yıldızı bu ve önceki rehber çizgisi yardımıyla yerine oturtun.


14. Döndürme aracıyla yıldızın açısını düzelterek çalışmanızı tamamlayın.


15. Çalışmanızın doğruluğunu kontrol etmek için ölçülerinin doğru olduğundan emin olduğunuz bir Türk Bayrağı ile karşılaştırma yapabilirsiniz.


Umarım hem GIMP'in nasıl kullanılabileceği konusunda hem de bayrağımızın nasıl çizilebileceği hakkında faydalı bir bilgi verebilmişimdir. Bayrağımızın esaslarını belirleyen kanunlara göz atarsanız bayrağın sol köşesinde bir de beyaz alanın bulunması gerekiyor. Bunun sadece gerçek yani fiziksel bir üretim yapılacağı zaman dikkat edilmesi gereken bir husus olduğunu düşündüğümden çizmedim. Eğer bu konuda yanılıyorsam veya gözünüze çarpan başka hatalar varsa bildirebilirsiniz. Ayrıca bu dersin GIMP ile Türk Bayrağı çiziminin en kolay yöntemini içerdiğini iddia edemem. Elbette daha farklı yöntemler de kullanılabilir.




İyi çalışmalar, kolay gelsin.

Yorumlar

Anıl Özbek dedi ki…
Türk Bayrağı çizmek için Photoshop'dan nasıl yararlanabileceğinizi merak ediyorsanız buradaki derse göz atabilirsiniz.
ivme dedi ki…
Gayet başarılı bir çalışma olmuş. Dalgalandırmasını ben yapayım diyecektim ama senin de linkini verdiğin üzre Engin hoca bizim derstekine benzer bir yolla dalgalandırmasını yapmış.
fotoşopçu dedi ki…
bunlarda photoshopla ..

http://img411.imageshack.us/img411/2992/2882975940dff46bca48o.jpg
http://img85.imageshack.us/img85/4938/2882975964631c2e6e6fo.jpg
http://img684.imageshack.us/img684/432/2883932339a9ced240eao.jpg
http://img149.imageshack.us/img149/9158/28926914287939dabd37o.jpg
http://img85.imageshack.us/img85/1205/387852907111e1421f6eo.jpg
http://img684.imageshack.us/img684/5971/bayrakg.jpg
http://img717.imageshack.us/img717/102/bayrak1.png

Bu blogdaki popüler yayınlar

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Önemli GIMP Kısayol Tuşları

Hede Kısayol Araçkutusu Fırça P Silgi Shift+E Renkleri değiştir X Öntanımlı renkler D Dosya Yeni resim Ctrl+N Resim aç Ctrl+O Resmi yeni bir katman olarak aç Ctrl+Alt+O Kaydet Ctrl+S Farklı bir isimle kaydet Shift+Ctrl+S Çıkış Ctrl+Q Görünüm Tam ekran F11 Hızlı maskeleme Shift+Q Yaklaş (Büyült) + Uzaklaş (Küçült) - 1:1 Görüntü 1