Ana içeriğe atla

Inkscape ile Türk Bayrağı

Bugün Inkscape ile nasıl Türk Bayrağı çizebileceğimizi göreceğiz. Bu dersi gerçekleştirmek için gerekenler şöyle:

1. Inkscape'de yeni bir çalışma sayfası açın, Wikipedi'deki Türk Bayrağı maddesindeki kılavuzlu Türk Bayrağı'nı bilgisayarınıza kaydedin ve bu dosyayı çalışmanıza ekleyin (Dosya> İçeri Aktar... veya Ctrl+i). Tarayıcınızda Türk Bayrağının ölçülerinin olduğu kısmı açın, çalışmamamızı yaparken buradaki bilgilerden yararlanmamız gerekiyor.

2. Genişliği 450 piksel, yüksekliği 300 piksel olan bir dikdörtgen oluşturun. Buradaki oran 1'e 1.5'dir, farklı boyutlarda yapmak için bu oranı kullanabilirsiniz. Diğer ölçülerde de referans olarak yükseklik kullanıldığı için bu ölçünün işlem kolaylığı sağlaması için küsüratsız bir sayı olmasına dikkat edin, çalışmanızı tamamladıktan sonra istediğiniz boyuta ayarlayabilirsiniz.

3. Oluşturduğunuz dikdörtgenin rengini RGB (227, 10, 23) olarak ayarlayın ve dikdörtgen seçiliyken Dosya> Belge Özellikleri> Sayfayı seçime uydur seçeneğiyle çalışma sayfasının boyutlarını ayarlayın.




4. Beyaz renkli bir daire oluşturun ve boyutlarını 150X150 piksel olarak ayarlayın. Ayın dış dairesinin çapının uzunluğu yüksekliğin yarısıdır.

5. Oluşturduğunuz daireyi çiftleyin ve oluşan yeni dairenin boyutlarını 120x120 piksel olarak ayarlayın. Ayın iç dairesinin çapının uzunluğu yüksekliğin 0.4 katıdır.


6. Kırmızı dikdörtgeni çiftleyin ve ölçülerini 300x300 piksel olarak ayarlayın. Daha sonra rengini yeşile çevirin ve az önce oluşturduğumuz iki dairenin altına gelinceye kadar aşağı taşıyın. Aşağı taşıma daha doğrusu nesnelerin birbirine göre üstte ve altta olmasını Page Up, Page Down, Home ve End tuşlarıyla ayarlayabilirsiniz.


7. Hiçbir nesne seçili değilken yeşil dikdörtgeni seçin ve daha sonra da Shift tuşuna basarak büyük daireyi seçin. Shift tuşuna basarak aynı anda iki veya daha fazla nesne seçimi yapabilirsiniz. Hizalama aracını açın ve ilk seçilene göre yatay ve dikey ortalama yapın.


8. Eğer benim gibi henüz çalışmanızı hiç kaydetmediyseniz, bu adımda bu işlemi gerçekleştirin ve çalışmanızı ilerleyen adımlarda da düzenli olarak kaydedin.

9. Bir kaç adım sonra oluşturacağımız yıldızı yerleştirmek için kullancağımız yatay bir rehber çizgisi oluşturun. Rehber çizgisini oluşturmak için üst tarafta bulunan çetvelin üzerindeyken farenin sol tuşuna basın ve aşağıya doğru sürükleyin, soldaki çetveldeki gösterge 150 pikselin üzerine geldiğinde farenin sol tuşunu bırakın.

10. Hiçbir nesne seçili değilken büyük daireyi seçin ve daha sonra da Shift tuşuna basarak küçük daireyi seçin. Hizalama aracını açın ve ilk seçilene göre yatay ve dikey ortalama yapın. Daha sonra sadece küçük daireyi seçili hale getirin.


Bir hesap makinesi açın ve 0.0625 x dikdörtgenin yüksekliği yani 0,0625 x 300 = 18.75 işlemini gerçekleştirin. Şimdi yapmamız gereken tek şey ayın iç ve dış merkezleri arasını ayarlamak bunun için de küçük dairenin yatay (X) konumunu 18.75 piksel sağa kaydırmak yeterli. Bu adımı hesap makinesi kullanmadan, sadece hizalama araçlarıyla yapmanın bir yolunu bulanlara bir adet çukalata ısmarlayacağım (ya da dondurma, fark etmez).


11. İki daireyi de seçin ve Yol> Fark aracını çalıştırın. Yarım ay şeklininin oluşturduk.Yeşil renkli dikdörtgenle bir işimiz kalmadığından bu nesneyi silebilirsiniz.


12. Hilalin tam uçlarına değecek bir dikey rehber çizgisi oluşturun.


13. Yıldız aracıyla bir adet dörtyüzkırkgen oluşturun ve boyutunu 0.25 x dikdörtgenin uzunluğu yani 0.25 x 300 = 75 piksel olarak ayarlayın.


14. Oluşturduğunuz bu çokgeni seçin ve biçimini çokgen yerine yıldız olarak seçin ve köşe sayısını da beş olarak ayarlayın.


15. Rehber çizgilerinden yararlanarak, yıldızı yerine yerleştirin. İsterseniz rehber çizgilerini de silebilirsiniz bundan sonra.


Hatalar veya daha kolay yöntemler varsa söyleyebilirsiniz. Bu ders sonucunda oluşturduğum Türk Bayrağı'nın resmini aşağıda görebilirsiniz, bu resme SVG olarak ulaşmak isterseniz şu bağlantıyı kullanabilirsiniz.


SVG olarak yapılmış diğer Türk Bayraklarına bakmak isterseniz aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz:

Yorumlar

Anıl Özbek dedi ki…
Neden önce dörtyüzkırkgen oluşturduk?
Anıl Özbek dedi ki…
Eğer Corel Draw ile Türk Bayrağı'nın nasıl çizileceğini merak ediyorsanız şuradaki yazıya bakabilirsiniz.
Anıl Özbek dedi ki…
Burada da Auto Cad ile nasıl Türk Bayrağı çizilebileceği gösterilmiş.
cihan dedi ki…
Ders için teşekkürler devamını bekliyorum :) her ne kadar final haftam olsa da elimden geldiğince yapmaya çalışacağım. Bu arada benim bayrağım da işte burada
Anıl Özbek dedi ki…
Cihan sınavlarında başarılar dilerim.
ivme dedi ki…
Güzel çalışma. Bir de Gimp ile nasıl yapılır sorusuna cevap arayalım :)
Anıl Özbek dedi ki…
ivme o da güzel olur :) Benim aklımda da şöyle bir şey var: Inkscape ile yapılan bayrağı GIMP GAP ile veya blender ile gerçekçi dalgalandırma efekti. Belki SVG'nin kendi içinde yapmanın da bir yolu vardır bunu, bakmak lazım.

Bu arada GAP derslerini bekliyoruz ivme, kolay gelsin.
ivme dedi ki…
Daha önce bir dalgalandırma dersi çevirisini yapmıştım. Tabi onda dikey dalgalanma vardı. Gimp ile Türk bayrağı yapma dersi senden olsun bunu hem Gimp hem de Gap ile dalgalandırma dersi de benden.
Anıl Özbek dedi ki…
İvme söz sende :) Bahsettiğin dersi okumuştum, onu daha gerçekçi yani daha doğrusal olmayan bir şekilde geliştirebilirsen çok güzel olur.

Ben bayrak animasyonu için Blender ile bir şeyler yaptım çok da güzel oldu yalnız Blender'a tam olarak hakim olmadığım için henüz bu konuda bir ders hazırlayamıyorum. Bir kaç video ders daha izlemem gerek sanırım :)

Bir de GAP'ta en çok merak ettiğim konu Morp, bu konuda da ders hazırlayabilirsen sevinirim.

Kolay gelsin.
ivme dedi ki…
Kendim dersleri hazırlamadan önce varolan dersleri inceliyorum. Açıkçası bu derslerin sayısı toplamda yirmiyi geçmiyor. Bunların çoğu da Fencepost nickli bir kullanıcıya ait. Yol haritam şu şekilde;

Tanıtım yazısı
Basit uygulamalar
Varolan derslerin çevirisi
Kendi yazacağım dersler

Morph konusuna gelince Fencepost'un bu konuda güzel bir çalışması var. Şimdi gördüğüm kadarı ile Engin hoca bu dersin de çevirisini yapmış.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Önemli GIMP Kısayol Tuşları

Hede Kısayol Araçkutusu Fırça P Silgi Shift+E Renkleri değiştir X Öntanımlı renkler D Dosya Yeni resim Ctrl+N Resim aç Ctrl+O Resmi yeni bir katman olarak aç Ctrl+Alt+O Kaydet Ctrl+S Farklı bir isimle kaydet Shift+Ctrl+S Çıkış Ctrl+Q Görünüm Tam ekran F11 Hızlı maskeleme Shift+Q Yaklaş (Büyült) + Uzaklaş (Küçült) - 1:1 Görüntü 1