Ana içeriğe atla

GNU/Linux'ta Adobe Photoshop

GNU/Linux'ta Adobe Photoshop kullanımı hakkında çoğu kullanıcının yanlış / eksik fikre sahip olması daha önce yazdığım birkaç yazıyı birleştirerek geniş bir açıklama yapmak istememe neden oldu.

Adobe Photoshop'un GNU/Linux sürümü olmadığı için bu programı kullanmak için iki farklı yol izleyebilirsiniz:
  • Sanal bilgisayar üzerine kuracağınız MacOSX veya Microsoft Windows üzerinde Adobe Photoshop'u çalıştırabilirsiniz.
  • WINE ile Adobe Photoshop'u çalıştırabilirsiniz.
İlk önce şunun çok iyi anlaşılması gerekiyor: Adobe Photoshop'un GNU/Linux sürümünün olmaması veya GNU/Linux üzerinde kolayca / sorunsuzca çalıştırılamaması GNU/Linux cephesinin değil Adobe'nin eksikliğidir. Diğer pek umursanmayan gerçek ise Adobe Photoshop'un telifli bir yazılım olduğudur. Eğer Adobe Photoshop'u kullanmak istiyorsanız geliştiricilerinin talep ettiği ücreti ödemek zorundasınızdır.

Eğer Adobe Photoshop'u yerleşik olarak GNU/Linux'ta kullanmak istiyorsanız üreticisini bu desteği vermesi için teşvik etmelisiniz. Üreticileri GNU/Linux sürümü için ikna etmek oldukça zor görünebilir ama denemek de bir şey kaybettirmez.

Eğer üretici ile umut veren bir iletişim gerçekleştirilemediyse WINE'nin geliştiricileriyle iletişime geçerek daha iyi Adobe Photoshop desteği vermesini sağlayabilirsiniz. Örneğin WINE'nin hata kayıt sistemine sorununuzu bildiren bir girdi eklenebilir. Önem derecesine göre sorun kısa bir sürede halledilerek Adobe Photoshop'un WINE ile daha verimli çalışması sağlanabilir.

Dağıtımınızın geliştiricilerinin size bu konuda yardım etmesini beklemek ise çok saçma olacaktır. Çünkü görevleri bu değildir. Geliştiriciler depolarda özgür resim işleme yazılımlarını, Windows uygulamalarını çalıştırmak için WINE'nin güncel bir sürümünü, sanal bilgisayar uygulamalarını bulunduruyorlarsa görevlerini fazlasıyla yerine getiriyor demektir.

Çoğu kullanıcı sadece Microsoft Windows'un görünüşünden bıkarak GNU/Linux'a geçmektedir. Bu da özgür yazılım felsefesinden habersiz GNU/Linux kullanıcılarının çoğalmasına neden olmaktadır. Bu kullanıcılara (lütfen aklı başında kimseler, bizi de bu grubu sokuyor diye alınmasın, çünkü öyle bir şey yapmıyorum) şunu sormak istiyorum; eğer yasal olmayan içerik kullanmaktan çekinmiyorsanız bu mazoşistlik neden? Sizce de Microsoft Windows için yazılmış uygulamaları bu işletim sisteminde kullanmak daha mantıklı değil mi?

Bir de şöyle bir kullanıcı profili var; açık kaynağın gücünü ve potansiyelini görüp GNU/Linux'a geçen ama GIMP, Krita gibi özgür resim işleme yazılımları ihtiyaçlarını tam olarak karşılamadığı için Adobe Photoshop kullanmak zorundakiler. Bu kullanıcıları da biraz taşın altına ellerine koymalarını rica ediyorum. Bu programları kısa bir sürede ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeye çıkarmak o kadar kolayki, gereken tek şey bunu gerçekten istemeleri.

Konuyu fazla da uzatmadan Adobe Photoshop'u WINE ile nasıl çalıştırabileceğinizi söyleyerek tamamlamak istiyorum. Adobe Photoshop'u kurmak isterseniz WINE AppDB'den kurmak istediğiniz sürümüyle ilgili bilgi alabilirsiniz. Adobe Photoshop'un 6, 7, CS ve CS2 sürümleri plutonyum ve altın gibi oldukça yüksek değerlendirmeye (Windows programının WINE ile ne kadar iyi çalıştığı) sahip.

Kullanmak istediğiniz Adobe Photoshop'un sürümüne göre yapmanız gerekenler biraz değişecektir. Vermiş olduğum WINE AppDB bağlatısında sizdeki Photoshop sürümünün hangi WINE sürümüyle daha iyi çalışacağına bakın ve dağıtımınızın paket yöneticisi ile bu sürümü kurun.

Örneğin WINE ile Adobe Photoshop'un CS veya CS2 sürümlerini şu işlemleri yaparak çalıştırabilirsiniz:
  • Times32 yazı tipini yükleyin. Uğraşmak istemiyorsanız konsolda şu komutu çalıştırın: sh winetricks corefonts
  • WINE'nin 1.0 veya daha yeni bir sürümü yükleyin.
  • Photoshop'un kurulum dosyasını (Setup.exe) sağ tıklayarak "WINE ile aç" seçeneğini seçin veya konsoldan kurulum dosyasının bulunduğu dizine girerek wine ./Setup.exe komutunu çalıştırın.
  • Photoshop'un orijinal sürümünü kullanın.
  • WINE'yi asla yetkili kullanıcı (root) olarak çalıştırmayın.
  • Klonlama aracı ALT tuşunu kullandığı için bunun düzeltilmesi gerekiyor. TASMA> Pencere Davranışı> Pencere Eylemleri bölümüne girerek ALT tuşunu kullanan kısayolları devre dışı bırakın.
  • CS2'de kullanıcı arayüzündeki bazı yazı tipleri çok küçük görülebilir. Bunu düzeltmek için Photoshop> Edit> Preferences> General bölümünde yer alan UI Font Size değerini Small yerine Medium olarak ayarlayın ve Photoshop'u yeniden başlatın.

Yorumlar

Anıl Özbek dedi ki…
Lütfen isimleri söylerken de gereken hassasiyeti gösteriniz. Örneğin Gimp değil GIMP.

Size isminiz Mahmut olmadığı halde Mahmut olarak çağrılmaktan hoşlanıyor musunuz?

Ne yani ben de bundan sonra size mahmut mu diyem?
Anıl Özbek dedi ki…
Bir de GIMP'i saniyenin onda biri kadar bile kullanmadığınız halde GIMP'i diğer yazılımlarla karşılaştırmayın.

Hele işi iyice abartıp GIMP geliştiricileri tamamen Adobe Photoshop benzeri bir araç yapmaya çalışıyor demeye getirmeyin. Bu söylediğiniz oldukça komik çünkü. Bunu anlamak için biraz GIMP geliştirici listelerine, tasarım önceliklerine ve yapılacaklar listesine bakmak yeterli.
Anıl Özbek dedi ki…
- GIMP X MB, Adobe Photoshop ise X GB. Hangisini seçerseniz?
- Tabii ki Adobe Photoshop'u.

bkz: Regal Reklamları
Anıl Özbek dedi ki…
Ben de Adobe Photoshop'un yasal 1.0 sürümü var ama İnternetten istediğim sürümü indirip kullanabilirim. Kimse de bana sen yasal olmayan yazılım kullanıyorsun diyemez.

Tam olarak öyle değil. Gerçek hayat ile çizgi filmlerde gördüğümüz arasında bazı farklar olduğu ve biz bir ürünü Acme'den değil de üreticisinden almak zorunda olduğumuzdan işler biraz daha farklı gerçekleşiyor.
Anıl Özbek dedi ki…
I don't now what google translate said but this post isn't about wine but WINE.

Nice Spam
Anıl Özbek
Anıl Özbek dedi ki…
Bu arada kim kime benzemeye çalışıyor acaba?

İçeriğe duyarlı ölçeklemeye
Diğerin eklentilerini kullanmaya
S/B fotoğrafları renklendirmeye
Droste efektini uygulamaya
...

önce hangisi imkan verdi?
Anıl Özbek dedi ki…
Bana hala fotoşok diyorlar ya, kafayı yiyeceğim :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Önemli GIMP Kısayol Tuşları

Hede Kısayol Araçkutusu Fırça P Silgi Shift+E Renkleri değiştir X Öntanımlı renkler D Dosya Yeni resim Ctrl+N Resim aç Ctrl+O Resmi yeni bir katman olarak aç Ctrl+Alt+O Kaydet Ctrl+S Farklı bir isimle kaydet Shift+Ctrl+S Çıkış Ctrl+Q Görünüm Tam ekran F11 Hızlı maskeleme Shift+Q Yaklaş (Büyült) + Uzaklaş (Küçült) - 1:1 Görüntü 1