Ana içeriğe atla

Mozilla Firefox ve SVG Desteği

GNU/Linux'da SVG'lerle uğraşıyorsanız tüm SVG'leri sorunsuzca oynatan bir oynatıcı olmadığını görmüşsünüzdür. Mozilla Firefox'da SVG desteği var ama henüz SVG'nin birçok özelliği desteklenmiyor, SVG animasyonları da bunların içinde yer almaktadır.

SVG animasyonlarını Mozilla Firefox'da daha sorunsuz olarak kullanmak için Adobe SVG Viewer'ı kullanabilirsiniz. Devam etmeden önce bu eklentinin kapalı kaynak bir yazılım olduğunu hatırlatırım. Eğer Adobe SVG Viewer kullanmaya karar verirseniz şu şekilde kurabilirsiniz:
  • Adobe SVG Viewer'ın kurulum sayfasını açın. Lisans sözleşmesini okuyun ve eğer sözleşmeyi kabul ederseniz eklentinin GNU/Linux sürümünü yükleyin.
  • İndirdiğiniz arşiv dosyasını açın ve dizinin içindeki *.so uzantılı tüm dosyaları ve LICENSE.txt dosyasını /usr/lib/MozillaFirefox/plugins dizinine kopyalayın (Pardus 2008 için geçerlidir, diğer dağıtımlarda kopyalayacağınız yer değişiklik gösterebilir).
  • Mozilla Firefox'da yeni bir sekme açın ve adres satırına about:config yazarak Mozilla Firefox'un ayarlar sayfasını açın.
  • Süzgeç ile SVG kelimesini arayın ve svg.enabled değerini false (kapalı) olarak ayarlayın.
  • Mozilla Firefox'u kapatın ve açın. İnternetten çeşitli SVG'ler bularak eklentiyi test edebilirsiniz. Eğer eklentiyi kaldırmak isterseniz yaptığınız işleri tersinden yapmanız yeterlidir.

Yorumlar

Anıl Özbek dedi ki…
http://www.w3.org/Graphics/SVG/Test/20061213/htmlObjectHarness/full-index.html

Adobe SVG Viewer burada pek etkili olamadı ama benim için şu anda önemli olan animasyon desteği, eğer SVG animasyonlarla uğraşmıyorsanız kurmanıza gerek yok bence.
Anıl Özbek dedi ki…
Eğer Mozilla Firefox'un kendi SVG görüntüleyicisini kullanmak isterseniz svg.enabled değerini true olarak ayarlayabilirsiniz. Animasyonlar için tekrar kapatabilirsiniz ihtiyacınız olduğunda.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Önemli GIMP Kısayol Tuşları

Hede Kısayol Araçkutusu Fırça P Silgi Shift+E Renkleri değiştir X Öntanımlı renkler D Dosya Yeni resim Ctrl+N Resim aç Ctrl+O Resmi yeni bir katman olarak aç Ctrl+Alt+O Kaydet Ctrl+S Farklı bir isimle kaydet Shift+Ctrl+S Çıkış Ctrl+Q Görünüm Tam ekran F11 Hızlı maskeleme Shift+Q Yaklaş (Büyült) + Uzaklaş (Küçült) - 1:1 Görüntü 1