Ana içeriğe atla

Vektörel Eski Püskü (Grunge) Fırçalar

Bir yerlerde kesin karşınızına çıkmıştır eski püskü fırçalar. Normal resimlerde bol bol uygulama alanı olan bu fırçalar vektörel çalışmalarda da kullanılabilir. Bu derste, yazmayı planladığım Inkscape ile kar sörfü tahtası için hazırlamış olduğum eski püskü fırçaların nasıl yapıldığını görebilirsiniz. Şimdiden iyi eğlenceler.

GIMP için hazırlanmış eski püskü fırçaları internetten aratarak indirin. Benim tavsiyem bunlardır.

GIMP'de arkaplanı şeffaf bir resim oluşturun, kullanmak istediğiniz fırçayla tek bir dokunuş yaparak PNG olarak kaydedin. Birden fazla fırça için bu adımı istediğiniz kadar tekrar edin.


GIMP'i kapatın ve Inkscape'yi açın.

Dosya> İçeri Aktar seçeneği ile GIMP'te oluşturduğunuz fırçalardan (daha doğrusu: kaydettiğiniz resimlerden) birini Inkscepe'ye aktarın.


Resim seçiliyken Yol> Resmi vektör grafik haline getir seçeneğini açın.

Tek tarama kipini ve Parlaklık kesme seçenekleri ile resmi vektör haline getirin. Dilerseniz diğer ayarlarla da denemeler yapabilirsiniz.



Daha sonra vektörel resmi normal resmin üzerinde biraz kenara çekin, normal resmi silin. Tekrar vektörel resmi seçin, Dosya> Belge Özelliklerini (Shift+Ctrl+D) açın ve Sayfayı Seçime Uydur düğmesine basın.


Vektörel fırçanıza bir isim vererek çalışmayı SVG olarak kaydedin.

Birden fazla fırça oluşturmak istiyorsanız yukarıdaki Inkscape ile ilgili işlem basamaklarını tekrarlayın.

Daha sonra diğer çalışmalarınızda bu vektörel fırçaları kullanmak için Dosya> İçeri Aktar yolunu kullanabilirsiniz.


Kaynaklar:
Grunge GIMP Brushes @ hawksmont Universe :)
Inkscape Tutorial: Tracing
How to Make Vector Grunge

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Önemli GIMP Kısayol Tuşları

Hede Kısayol Araçkutusu Fırça P Silgi Shift+E Renkleri değiştir X Öntanımlı renkler D Dosya Yeni resim Ctrl+N Resim aç Ctrl+O Resmi yeni bir katman olarak aç Ctrl+Alt+O Kaydet Ctrl+S Farklı bir isimle kaydet Shift+Ctrl+S Çıkış Ctrl+Q Görünüm Tam ekran F11 Hızlı maskeleme Shift+Q Yaklaş (Büyült) + Uzaklaş (Küçült) - 1:1 Görüntü 1