Ana içeriğe atla

Inkscape ile Balon

Bu yazıdaki balon yapımı artık varolmayan bir kaynaktan yararlanılarak oluşturulmuştur. Yazının Google tarafından yayından kaldırılmasına neden olacak bir yönlendirmeye neden olduğu için kaynak bağlantısı kaldırılmıştır.

Bu anlatım sonucu / için oluşturulmuş svg dosyasını indirmek için burayı kullanabilirsiniz. 7z uzantılı dosyaları açmak için 7-zip'e, svg dosyalarını işlemek için de Inkscape'e ihtiyacınız var.

1. 1600x1200 boyutlarında bir çalışma sayfası açın, mavi tonlarda bir gradyan oluşturun.


2. Bir çember oluşturun ve bu nesneyi yola çevirin (shift+cltrl+c).


3. Çemberin alt taraftaki noktasını sürükleyerek, balon şekline benzetin.


4. İstediğiniz renklerde bir gradyan oluşturarak balonu boyayın.


5. Balonu çiftleyin (ctrl+d) ve yatay olarak yeniden boyutlandırın. Oluşturduğunuz bu yeni nesneyi de farklı tonlarda bir gradyan oluşturarak boyayın (önceki gradyanı değiştirmeyin onu kopyalayın ve kopyayı değiştirin). Bu adımı birkaç kez kadar tekrar edin.


6. İsterseniz çizgileri görünmez yapabilirsiniz. Ben yakın olan kısımları kalın uzak kısımları da ince yaptım. Gerekli ayarları nesne özelliklerinden (shift+ctrl+f) yapabilirsiniz.


7. Sepeti iki adımda oluşturacağız. İlk önce çember aracıyla balonla orantılı bir çember oluşturun. Çemberi yola çevirin. Çemberin üst kısımdaki noktasını silin ve daha sonra çemberin üst tarafından tutarak çemberin merkezine doğru sürükleyin. Boyama için de gradyan aracıyla kahverengi tonlar kullanabilirsiniz. Izgarayı oluşturmak için Tarama (Render)> Izgara aracını çalıştırın (sepet seçiliyken, yoksa uzun bir süre beklemek zorunda kalırsınız tüm resmin ızgaralarla kaplanması için).


Izgarayı oluşturduktan sonra çizgiden yola aracını çalıştırın ve ızgarayı da yola çevirin. Sepeti ve ızgarıyı üst üste koyun ve kesişim aracını (ctrl+*) çalıştırın. Sonra bu maskelenmiş ızgarayı kopyalayın ve bir adım geri gidin (ctrl+z). Önceki ızgarayı silin ve sepetin biçimini almış ızgarayı sepetin üstüne sürükleyin ve ikisini gruplayın.


8. Sarı turuncu renkler arsında çizgilerle balon ve sepeti birbirine bağlayın.


9. İsterseniz birkaç desen oluşturabilir veya çeşitli logolar (gülen yüz, marka, cart, falan) koyabilirsiniz.


10. Farklı farklı olsaydı daha güzel olurdu ama, yeni balonlar yapana kadar idare eder.

Yorumlar

Anıl Özbek dedi ki…
Diğer balonlar burada:
http://openclipart.org/media/files/maidis/9630
cicos dedi ki…
Çizgi filmin adını ben hatırlatayım TEDDY RUXPİN...Bu arada bloğunu çok beğendim faydalı bilgilerle dolu..
Anıl Özbek dedi ki…
cicos "çok teşekkür ederim" gibi hazır bir kalıp kullanmayı pek sevmem ama buraya çok güzel uyuyor. Harikasın. Çok çok ismini hatırlamaya uğraştığım ama bir türlü çıkaramadığım bir çizgi filmdi, google'den resimlerine baktım, internet kafeden youtube'ye erişemediğim için girişini henüz izleyemedim ne yazık ki.

Kırkayaktan hatırlıyoruz [1] çünkü ayı karakteri çok kullanılan bir tema olmasına rağmen kırkayak pek ekranlarda görünmeyen bir canlıydı çocukluğumda, şimdi de durum değişmedi sanırım. Kırkayaklar bence ekranda daha fazla yer almalı. Böylece çocuklara saçma sapan bir ayı sevgisi yerine (onları da sevelim yine ama) daha rastlanabilir bir canlı türü olan kırkayak sevgisi aşılamış oluruz.

[1] http://www.uludagsozluk.com/e/6223319/
Anıl Özbek dedi ki…
Giriş videosu için:
http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=14880942

Bu blogdaki popüler yayınlar

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Önemli GIMP Kısayol Tuşları

Hede Kısayol Araçkutusu Fırça P Silgi Shift+E Renkleri değiştir X Öntanımlı renkler D Dosya Yeni resim Ctrl+N Resim aç Ctrl+O Resmi yeni bir katman olarak aç Ctrl+Alt+O Kaydet Ctrl+S Farklı bir isimle kaydet Shift+Ctrl+S Çıkış Ctrl+Q Görünüm Tam ekran F11 Hızlı maskeleme Shift+Q Yaklaş (Büyült) + Uzaklaş (Küçült) - 1:1 Görüntü 1