Ana içeriğe atla

Linux'da HDR

Linux'da HDR yapmak için daha başka birçok yöntem olsa da henüz sadece birkaçını deneyebildim. Her zamanki gibi siz sevgili okuyucularımla da bunu paylaşmak istedim (ne güzel anlaşıyoruz). Kullanılan yöntemler:

1. GIMP ile HDR
2. Qtpfsgui ile HDR
3. Photomatix ile HDR

HDR'nin ne olduğunu açıklamak veya alıntılamak yerine eğer bu konuda eksiklikleriniz (HDR ne, LDR ne gibi) varsa sizi şuraya yönlendirmekle yetineceğim (henüz denemedim ama D80 ile de şöyle bir güzellik varmış). Birinci yöntemi anlatırken kısmen yararlandığım kaynak da şurası (zaten diğer programlar sadece HDR fotoğrafa yönelik olduğu için bir açıklama yazmadım, ikişer örnek fotoğraf verdim neler yapılabileceğini göstermek için, ilk yöntemin de HDR olup olmadığından emin değilim :) ).


1. GIMP ile HDR

HDR 2006'da filan meşhur oldu ülkemizde yanlış hatırlamıyorsam, fotoğrafçılıkta usta olanlar veya makineyi eline yeni alanlar merak saldılar HDR ye. Sonuçta birkaç güzel HDR çalışması görsem de HDR'den o kadar soğudum ki 2008'in bu günlerine kadar içimden denemek dahi gelmedi (HDR, heder duymuşsunuzdur bu espriyi).

Aşağıdaki şekilde raw formatındaki bir fotoğraftan nasıl HDR fotoğraf oluşturulabileceğinin blok diyagramını görebilirsiniz.

UFRaw ile GIMP'de raw dosyalarını açabilirsiniz. Aynı dosyayı farklı poz değerleriyle kaydedin.


Maskeleme tekniğini kullanarak, istediğimiz fotoğraftan işe yarar kısımları alacağız.


Normal fotoğrafınızı GIMP ile açın, daha sonra diğer iki fotoğrafı da katman olarak ekleyin, isimlendirme vererek anlatımı kolaylaştırmaya çalıştım, siz de isterseniz isimlendirin :)

hdr-parlak katmanına geçin (aşırı pozlama yaptığınız fotoğraf), katman maskesi ekleyin ve katmanın siyah beyaz kopyasını oluşturma özelliğini seçin. Katman maskesini göster ve düzenle seçeneğini seçin, renkleri tersine çevirin, fotoğrafın eğrileriyle ve seviyeleriyle oynayarak istediğiniz sonucu elde edin.


hdr-koyu katmanında (az pozlama yaptığınız fotoğraf) da benzer şekilde katman maskesi oluşturun, yalnız renkleri ters çevirmeyin bu sefer.


Tüm katmanları görünür yaptığınızda aşağıdakine benzer karanlık tarafı kalmamış bir fotoğrafa sahip olabilirsiniz. Bazıları HDR fotoğrafları sevmese de iyi uygulandığı taktirde hayat kurtarabiliyor.



2. Qtpfsgui ile HDR
Çok güzel yalnız biraz yavaş.





3. Photomatix ile HDR
Çok güzel yalnız kapalı kaynak, deneme sürümünde fotoğraflara logosunu ekliyor.


Yorumlar

Unknown dedi ki…
Selam,
HDR uygulaması yapmadan önce renk dengelemesini Colors -> White Balance aracılığıyla yaparsan sonuç daha iyi oluyor.
Anıl Özbek dedi ki…
Buradaki denemeleri D80 ile çekmiş olduğum NEF uzantılı bir fotoğrafla gerçekleştirdim. GIMP NEF'leri okumak için UFRaw eklentisini kullanıyor. Beyaz ayarı da bu eklenti aracılığıyla yapılıyor. Burada beyaz ayarını yaptıktan sonra bir daha beyaz ayarını çalıştırmaya gerek duymadım, gözüme de renkler yeteri kadar normal geldiği için ayrıca.

Sanırım sizin de bu tür çalışmalarınız var, görmek isterdim.

Son olarak bu blogdaki ilk yorum da size ait, umarım diğer okuyucular sizden feyz alır :)

İyi günler.
T D dedi ki…
yazı için teşekkürler... Açık kaynak uygulamaların daha fazla yayılması dileğiyle...
Anıl Özbek dedi ki…
Okuduğunuz için ben teşekkür ederim :)
monrafo dedi ki…
merhaba
Ben de bugun ilk denemelerimi yaptim.
Nkon d80 ile cektigim bir nef dosyasini
hdr yapmak istedim.Qtpfsgui programi ile
denemeler yaptim, ama iyi olmadi, hic begenmedim.
Bir baba-kiz yakin cekimiydi, cok kotu cikti goruntu.
Demek ayarlarini iyi bilmek lazim.Bu konuda bilgi verseniz iyi olur.

gimpi hic denemedim, cok karisik geldi bana yapilacak islemler.

selamlar
Anıl Özbek dedi ki…
Her ne kadar şu anda kullanmış olduğum portre fotoğrafı HDR portre sınıflandırmasına girse de insanların HDR'de (genelde) iyi çıkmadığını düşünüyorum ve sonuçlarını [1] genelde beğenmiyorum.

Eğer bahsettiğim fotoğrafın ham halini bulabilirsem Qtpfsgui ile nasıl HDR yaptığımı akşam maç saatine kadar anlatırım. Yalnız bu fotoğraf pek yakın çekim değil ve başarılı olmasının nedeni bu bence. Size birinci tavsiyem: aynı fotoğrafı bir manzara önünde ve biraz uzaktan çekin.

[1] http://www.flickr.com/groups/hdrportraits/pool/
Anıl Özbek dedi ki…
Fotoğraflarımı kontrol ettim ama RAW halinde bir portrem ne yazık yok. Yazı başka bir güne kaldı.

Fikir vermesi açısından benim fotoğrafın ismini yazayım benzer değerleri uygulamak belki işinize yarar: _pregamma_1_v1_fattal_alpha_0.1_beta_0.8_saturation_1_noiseredux_0.jpg

("old" fattal seçeneği de aktif olsun, isterseniz HDR işleminden önce ön gamayla ve HDR işleminden sonra seviye ayarlamayla (adjust levels) da oynayabilirsiniz)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Önemli GIMP Kısayol Tuşları

Hede Kısayol Araçkutusu Fırça P Silgi Shift+E Renkleri değiştir X Öntanımlı renkler D Dosya Yeni resim Ctrl+N Resim aç Ctrl+O Resmi yeni bir katman olarak aç Ctrl+Alt+O Kaydet Ctrl+S Farklı bir isimle kaydet Shift+Ctrl+S Çıkış Ctrl+Q Görünüm Tam ekran F11 Hızlı maskeleme Shift+Q Yaklaş (Büyült) + Uzaklaş (Küçült) - 1:1 Görüntü 1