Ana içeriğe atla

GIMP İpuçları

GIMP ipuçları dosyasının Türkçe çevirisini yaptım geçenlerde, hepsini bir arada görmek isteyenler için buraya da kopyalıyorum.

Katmanlar iletişim kutusundaki maske önizlemesine Alt tuşuyla birlikte basarak yalnızca katman maskesinin görünür olup olmayacağını kontrol edebilirsiniz.

Katmanlar iletişim kutusundaki maske önizlemesine Ctrl tuşuyla birlikte basarak katman maskesi efektinin görünür olup olmayacağını kontrol edebilirsiniz.

Kovadan Dolum aracını Ctrl tuşu ile birlikte kullanırsanız ön plan rengi yerine arka plan rengi kullanılır.

Döndür aracını Ctrl tuşu ile birlikte kullanmak 15 derecelik açılarla döndürme sağlar.

Katmanlar iletişim kutusundaki göz simgesine Shift tuşu ile birlikte basmak o katman hariç tüm katmanları gizler. İşlemi tekrarlamak tüm katmanları görünür yapar.

Yapıştırılan Katman üzerinde işlem yapmadan önce sağ tıklayarak Yeni Katman seçeneğiyle yeni bir katmana dönüştürülmeli veya Katmanı Çıpala seçeneğiyle kendinden bir önceki katmana çıpalanmalıdır.

Dinamik Klavye Kısayollarını aktifleştirdikten sonra istediğiniz işlemlere kısayol tuşlarını yeniden atayabilir ve kullanabilirsiniz. Klavye Kısayollarını Sakla özelliğini seçerseniz GIMP'i tekrar açtığınızda da bu kısayolları kullanabilirsiniz.

Cetveli tıklayarak ve sürükleyerek resme kılavuz ekleyebilirsiniz. Seçimler kılavuzlara yapışacaktır. Kılavuzları resmin dışına taşıyarak silebilirsiniz.

GIMP'de yapmış olduğunuz değişiklikleri geri alabilirsiniz, ilginç deneyler yapmaktan çekinmeyin.

GIMP gzip sıkıştırmasını desteklemektedir. Yalnızca dosya isiminin sonuna .gz (veya .bz2, bzip2 kurulumunu yaptıysanız) yazarak resmin sıkıştırılarak saklanmasını sağlayabilirsiniz. Tabii ki GIMP ile sıkıştırılmış dosyaları da açabilirsiniz.

GIMP resminizi organize etmeniz için katmanlar kullanır. Katmanları tümünün içeriğinin birleşimini aynı anda görebileceğiniz üst üste konulmuş slaytlar (saydamlar) olarak düşünebilirsiniz.

Eğer Katmanlar iletişim kutusundaki bir katmanın ismi koyu yazılıysa bu katman bir alfa kanala sahip değil demektir. Bu katmana sağ tıklayarak Alfa Kanalı Ekle özelliğini seçebilirsiniz.

Eğer taradığınız fotoğraflar yeteri kadar renkli değilse, Seviyeler (Renkler>Seviyeler) aracındaki Otomatik butonuna basarak kolaylıkla düzeltebilirsiniz. Eğer renkler olması gerekenden farklıysa Eğriler (Renkler>Eğriler) aracını kullanarak düzenleme yapabilirsiniz.

Eğer bir yolu darbelerseniz (Düzenle>Yolu Darbele), boya araçlarının o andaki ayarları kullanılır. Yolu darbelerken Boya Fırçası, Silgi veya Lekeleme araçlarını da kullanabilirsiniz.

Eğer ekranınız çok fazla karışık bir hal aldıysa resim penceresindeyken Tab tuşuna basarak araç kutusunu ve iletişim kutularını gizleyebilirsiniz (/görünür yapablirsiniz).

Birçok eklenti yalnızca aktif olan katmanda çalışır. Eğer eklentinin tüm resim üzerinde çalışmasını istiyorsanız tüm katmanları birleştirebilirsiniz (Resim>Resmi Düzleştir).

Bazı efektler tüm resimlere uygulanamaz. Bunlar menüde gri ve sönük olarak gösterilmiştir. Resmin kipini değiştirerek (Resim>Kip), bir alfa kanalı ekleyerek (Katman>Şeffaflık>Alfa Kanalı Ekle) veya resmi düzleştirerek (Resim>Resmi Düzleştir) kullanamadığınız efektleri kullanabilirsiniz.

Seçim aracını kullanırken Shift tuşunu kullanırsanız yapmış olduğunuz seçim önceki seçimlere eklenir. Eğer Ctrl tuşunu kullanırsanız yapmış olduğunuz yeni seçim öncekilerden çıkarılır.

Çember biçiminde seçimler yapmak için Eliptik Seçim aracını kullanırken Shift tuşuna da basın. Resimdeki bir çemberi tam olarak seçebilmek için ise çembere teğet olan yatay ve dikey toplam dört kılavuz ekleyin, kılavuzların kesiştiği (üst soldaki) yerde sol fare tuşuyla tıklayın ve diğer kesişim noktasına (alt sağ) kadar devam edin. Seçim tam olarak kılavuzlarla belirlendiği gibi olacaktır.

Çizim araçlarını (Boya Fırçası, Sprey veya Kalem) kullanırken Shift tuşuna basarsanız son çizim noktasından fare imlecinin o anki konuma kadar düz bir çizgi oluşturulur. Ayrıca Shift ve Ctrl tuşlarına birlikte basarsanız 15 derecelik açı aralıklarıyla çizim yapabilirsiniz.

Üzerinde daha sonra tekrar çalışacağınız bir resmi GIMP'in yerel dosya formatı olan XCF (.xcf) olarak saklayın. Bu katmanları ve bitmemiş tüm işlerinizi korur. Projenizi bitirdikten sonra JPEG, PNG, GIF gibi formatların birinde saklayabilirsiniz.

Bir seçimi ayarlamak veya hareket ettirmek için Alt tuşuna basarak sürükleyebilirsiniz. Eğer pencere yöneticisi Alt tuşunu kullanıyorsa Alt tuşuyla birlikte Shift tuşuna da basmayı deneyin (Not: 2.4 sürümü için seçimleri düzenlerken herhangi bir tuşa basmaya gerek yok yalnızca fare ile gerçekleştirilebilir).

Bulanık Seçim aracını kullanırken alt sınırı ayarlamak için tıkladıktan sonra sağa ve sola sürükleyebilirsiniz.

Yollar aracını kullanarak karmaşık seçimler yapabilir ve bunları düzenleyebilirsiniz. Yollar iletişim kutusu birden fazla yolla çalışmanıza ve yolları seçime dönüştürmenize imkan sağlamaktadır.

Katmanlar iletişim kutusundaki bir katmanı araç kutusuna sürükleyip bırakarak sadece bu katmandan oluşan yeni bir resim oluşturabilirsiniz.

GIMP kullanırken birçok şeyi sürükleyip bırakabilirsiniz. Örnek olarak araç kutusundan veya bir renk paletinden bir rengi resminizin içine sürükleyip bırakırsanız resmin bu renkle doldurulmasını sağlayabilirsiniz."

Basit kare veya çember çizimlerini Düzenle>Seçimi Darbele ile yapabilirsiniz. Bu yapmış olduğunuz seçim alanının kenarlarını darbeleyecektir. Daha karmaşık şekillerin çizimi içinse Yollar aracı veya Filtreler>Tarama>Gfig kullanılabilir.

İstediğiniz zaman F1 tuşuna basarak birçok GIMP özelliği ile ilgili içerik-duyarlı yardım alabilirsiniz. Menülerin içindeyken de bu özelliği kullanabilirsiniz.

Birçok katman işlemini Katmanlar iletişim kutusundaki bir katmanı sağ tıklayarak gerçekleştirebilrsiniz.

Seçim araçlarıyla kare veya çember oluşturmak için seçim yaparken Shift tuşuna basabilirsiniz. Ayrıca seçimin merkezini veya başlangıç noktasını da Shift ve Ctrl tuşlarıyla ayarlayabilirsiniz.

Yapmış olduğunuz seçimi bir kanala kaydedebilir (Seç>Kanala Kaydet) ve daha sonra herhangi bir boya aracıyla bu kanalı değiştirebilirsiniz. Kanallar iletişim kutusundaki butonlarla kanalın görünüp görünmeyeceğini ayarlayabilir veya kanaldan seçime dönüşüm yapabilrsiniz.

Alt+Tab tuşlarıyla resimdeki katmanlar arasında dolaşabilirsiniz (eğer pencere yöneticisi bu tuşları kullanmıyorsa).

Eğer resminizin boyutu görüntü penceresinden daha büyükse orta fare tuşuyla resmi hareket ettirebilirsiniz.

Boya araçlarını seçimi değiştirmek için kullanabilirsiniz. Resim penceresinin sol alt tarafındaki Hızlı Maskeleme butonuna basın. Resimde boyama yaparak seçimi değiştirin ve Hızlı Maskeleme butonuna tekrar basarak normal seçim moduna dönün.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Önemli GIMP Kısayol Tuşları

Hede Kısayol Araçkutusu Fırça P Silgi Shift+E Renkleri değiştir X Öntanımlı renkler D Dosya Yeni resim Ctrl+N Resim aç Ctrl+O Resmi yeni bir katman olarak aç Ctrl+Alt+O Kaydet Ctrl+S Farklı bir isimle kaydet Shift+Ctrl+S Çıkış Ctrl+Q Görünüm Tam ekran F11 Hızlı maskeleme Shift+Q Yaklaş (Büyült) + Uzaklaş (Küçült) - 1:1 Görüntü 1