Ana içeriğe atla

Pardus Kullanıcıları Mozaiği

2009'da Andreas Gohr'un günlüğünde güzel bir mozaik çalışması görmüştüm. Andreas, identi.ca logosunu identi.ca kullanıcılarıyla anlamlı ve eşsiz bir güzellikle birleştirmişti. Ben de hemen bir benzerini Pardus için yapmak için heveslenmiştim.

Bunun için hemen Andreas'ın bu mozaik fotoğrafı oluşturmak için kullandığı, Mark Probst (aynı zamanda MathMap'ın da yazarıdır) imzalı metapixel'i oyunalanıma atmıştım. Bir kaç deneme yaptıysam da sonuç istediğim gibi olmamamıştı. Çünkü Pardus yazısı ve logosu olmasına rağmen eksik bir şey kalmıştı mozaikte, o da Pardus kullanıcılarıydı.

İnternet üzerinde Pardus kullanıcılarına ait avatarları toplamak istiyordum ama bunun teknik, telif ve etik boyutları olduğundan pek bir somut adım atmamıştım.

Dün de bilgisayarımdaki dizinleri temizlerken mozaikle ilgili çalışmalara denk geldim ve artık yapamayacağımı fark ettim ve bunu yapacağım dediğim yerde açıklamanın iyi olacağını düşündüm.

Facebook'taki ve last.fm'deki Pardus kullanıcılarının avatarlarından son bir deneme yaptım ama sonuç tatmin edicilikten çok uzaktı, en azından bir kaç bin avatar lazım iyi bir sonuç için.
Bu yazıda ne yazık ki metapixel'in tanıtımıyla ve kullanımıyla ilgili bir şey yazamayacağım ama borcum olsun bir tane. Hem mozaiklerle hem de metapixel'in kendisiyle ilgili bir kaç bağlantıyla yazıyı sonlandırıyorum. Yılın ortası neredeyse ve Lay Lay Lom GIMP'teki ilk yazı, geç de olsa bir merhaba 2011'den. Sevgiler.

Yorumlar

Anıl Özbek dedi ki…
Resmi burası da küçültmüş, sanırım çevrimiçi resim barındırma servislerinin bir sınırı var ve bu resim onun üzerinde. Resmin gerçek boyutu için şurayı kullanabilirsiniz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Inkscape ile Kalp ve Yazı

Uzun bir sürenin ardından tekrar beraberiz bu da sana ders olsun köşesinde. Inkscape hakkında bir kitap tanıtımı yapacacağım birazdan, önce bir göz atayım dedim ve yazı aracıyla ilgili aşağıdaki özellik dikkatimi çekti. İlk önce bir nesne oluşturmamız gerekiyor. Henüz bezier eğrilerine pek fazla hakim değilseniz kare veya daire de oluşturabilirsiniz (neden daire, devlet dairesi de kare, devlet karesi , dikdörtgen değil). Kalp çizmek için; ilk önce tek bir yarısını oluşturun (bu arada Mozilla Firefox 3'e geçtim ve henüz dil denetimini yaptıramadım, gözümden kaçan imla hataları için bahanem budur). Daha sonra bunu çiftleyin ve yatay olarak çevirin (aynalayın). Bu iki nesneyi birleştirin (CTRL+K). Düğüm moduna geçin F2 ile ve şekillerin başlangıç ve bitiş noktalarını birbiriyle birleştirin (join selected endnodes). Boyama için de iki kırmızı tondan gradyan oluşturun ve bunu kullanın ayrıca çizgi rengini de kırmızı yapmak isteyebilirsiniz. Metin aracıyla istediğinizi yazın ve bu yazı...

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Inkscape'nin Temelleri

Ekleme: Bahsi geçen eğitsel üzerinde birkaç düzenleme de ben yaptım, yeni halini buradan indirebilirsiniz. -- Geçen gün bilgisayarda (taşı kelimesi ile) içeriğe göre arama yaparken bir SVG çıktı sonuçlar arasında. Oldukça şaşırmıştım. Bu dosyanın ismi tutorial-basic.tr.svg idi ve o ana kadar varlığından habersizdim. Çünkü Inkscape'nin Türkçe sürümünü kullanmama rağmen eğitseller kısayolundan İngilizce olanlarına yönlendiriliyordum. Kimin çevirdiğini henüz bilmiyorum. Bir ara ben de başlamıştım bu eğitsellerin çevirisine ama yarım bırakmıştım. Keşke bu tip çeviri konularında daha kolay bir şekilde haberleşme imkanı bulabilsek masaüstü ortamlarının (KDE, GNOME) çevirilerinde olduğu gibi. Böylece zaten oldukça az insan gücü olan bu alanda boşa emekleri sınırlayabiliriz. Neyse lafı uzatmadan sizleri Inkscape ile ilgili sınırlı Türkçe içerikten biriyle baş başa bırakıyorum. SVG dosyası eğer bilgisayarınızda Inkscape yüklüyse sabit diskinizin bir yerlerindedir. Eğer uğraşmak istemiyorsa...