Ana içeriğe atla

Yapabilirsiniz ama Yiyemezsiniz: GIMP ile Çikolata

Baştan söyleyeyim. Bu ve bundan sonraki birkaç yazıda eğitsel olmayacak. Annemin bahar temizliği gibi ben de dizin temizliği yapıyorum ara sıra ve çok uzun zaman önce üzerinde çalıştığım ama artık ilgilenmediğim dosya ve dizinleri ortadan kaldırıyorum.

Gidecekler arasında pek çok GIMP resmi de bulunuyor. Diğer kaynaklardan yararlanarak yaptığım ama zaman bulamadığım için buraya ders olarak ekleyemediğim pek çok resim. Resimlerin kendilerini ve bulabilirsem / hatırlayabilirsem bunları yapmak için yararlandığım kaynakları belirterek en azından belki başkalarını Türkçe belge yazmak için teşvik edebilirim. GIMP Türkiye zaten bu alanda başarılı, ara sıra baktığımda çok güzel çalışmalar görüyorum gençlerden gelen.

Bu yazıda göreceğiniz resimleri polishlinux.org'daki GIMP Tricks: Chocolate bar with GIMP'ten yararlanarak yaptım. O zamanki ilgi alanlarıma göre bazı genişlemelerde yapmışım çalışma üzerinde ama tüm amaçlarımı tam hatırlayamıyorum. Sanırım en sonunda da bir çikolata barına üç boyut havası veremediğimden yarım kalmış. Sonra da başka bir şeylere dalmışım :)

Çalışmanın kaynak kodları 4.1 mb ve burada (umarım öncekiler hala ulaşılabiliyordur, Google'da bazı değişiklikler olduğu için son durumları hakkında bir bilgim yok, dosyalar duruyormuş, eğer bağlantılar çalışmıyorsa söyleyin yorum olarak yazıların altına belirtmeye çalışırım).

Bu arada çilekleri ve ineği ben yapmadım pd (kamu malı) çalışmalardı diye hatırlıyorum.


Yiyenler hemen anlamıştır çikolata kabı çalışmasında Milka'dan esinlendim. Sakız işine de mi girsem acaba, şöyle renkli renkli :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Inkscape ile Kalp ve Yazı

Uzun bir sürenin ardından tekrar beraberiz bu da sana ders olsun köşesinde. Inkscape hakkında bir kitap tanıtımı yapacacağım birazdan, önce bir göz atayım dedim ve yazı aracıyla ilgili aşağıdaki özellik dikkatimi çekti. İlk önce bir nesne oluşturmamız gerekiyor. Henüz bezier eğrilerine pek fazla hakim değilseniz kare veya daire de oluşturabilirsiniz (neden daire, devlet dairesi de kare, devlet karesi , dikdörtgen değil). Kalp çizmek için; ilk önce tek bir yarısını oluşturun (bu arada Mozilla Firefox 3'e geçtim ve henüz dil denetimini yaptıramadım, gözümden kaçan imla hataları için bahanem budur). Daha sonra bunu çiftleyin ve yatay olarak çevirin (aynalayın). Bu iki nesneyi birleştirin (CTRL+K). Düğüm moduna geçin F2 ile ve şekillerin başlangıç ve bitiş noktalarını birbiriyle birleştirin (join selected endnodes). Boyama için de iki kırmızı tondan gradyan oluşturun ve bunu kullanın ayrıca çizgi rengini de kırmızı yapmak isteyebilirsiniz. Metin aracıyla istediğinizi yazın ve bu yazı...

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Inkscape'nin Temelleri

Ekleme: Bahsi geçen eğitsel üzerinde birkaç düzenleme de ben yaptım, yeni halini buradan indirebilirsiniz. -- Geçen gün bilgisayarda (taşı kelimesi ile) içeriğe göre arama yaparken bir SVG çıktı sonuçlar arasında. Oldukça şaşırmıştım. Bu dosyanın ismi tutorial-basic.tr.svg idi ve o ana kadar varlığından habersizdim. Çünkü Inkscape'nin Türkçe sürümünü kullanmama rağmen eğitseller kısayolundan İngilizce olanlarına yönlendiriliyordum. Kimin çevirdiğini henüz bilmiyorum. Bir ara ben de başlamıştım bu eğitsellerin çevirisine ama yarım bırakmıştım. Keşke bu tip çeviri konularında daha kolay bir şekilde haberleşme imkanı bulabilsek masaüstü ortamlarının (KDE, GNOME) çevirilerinde olduğu gibi. Böylece zaten oldukça az insan gücü olan bu alanda boşa emekleri sınırlayabiliriz. Neyse lafı uzatmadan sizleri Inkscape ile ilgili sınırlı Türkçe içerikten biriyle baş başa bırakıyorum. SVG dosyası eğer bilgisayarınızda Inkscape yüklüyse sabit diskinizin bir yerlerindedir. Eğer uğraşmak istemiyorsa...