Ana içeriğe atla

Merhaba Krita

Krita ilgili derslere Krita'nın 2.0 sürümü çıkana kadar başlamayı planlamıyordum ama GNU/Linux'a geçeceklere alternatifler hakkında da bilgi verebilmek için fikrimi değiştirdim. Daha önceden de olduğu gibi program hakkında genel bir tanıtım yazısı yazmayacağım, bu tür bilgilere internet üzerinden uluşabilirsiniz. Şimdi ders zamanı:

0. Krita büyük ihtimalle kullandığınız dağıtımın depolarında bulunmaktadır, Krita'yı buradan indirerek kurun. Dersi tamamladığınızda aşağıdaki resmin bir benzerini oluşturmuş olacaksınız.


1. Krita'yı açarak yeni bir belge oluşturun. En azından bilgisayarınızın çözünürlüğünde bir belge oluşturun ki oluşturduğunuz resmi kalite kaybı olmadan masaüstü olarak kullanabilesiniz.


Diğer resim işleme programlarına benzer bir ana pencereyle karşılaşacaksınız. Bir süre araçları ve menüleri inceleyerek hem programa aşinalık kazanabilir hem de dersin geri kalanını daha rahat takip edebilirsiniz.


2. Daha sonra mavi renklerde bir gradyan (renk geçişi) oluşturun. Bunun için üst menüdeki gradyanlar (gradients) düğmesini kullanabilirsiniz. Gradyanı oluşturduktan sonra sağ taraftaki gradyan aracını (draw a gradient) kullanarak resme uygulayın.


Gradyanı yukarıdan aşağıya veya aşağıdan yukarıya olacak şekilde uygulayın. Bunun için resmin alt veya üst tarafındayken sol fare tuşuna basın ve bırakmadan diğer tarafa doğru fareyi hareket ettirin ve sonunda farenin sol tuşuna basmayı bırakın.


3. Sağ taraftan metin (text) aracını seçin ve sol menüde seçmiş olduğunuz araçla ilgili ayarları barındıran kontrol penceresinden yazı tipi, yazı boyutu ve yazının şeffaflığı gibi değerleri ayarlayın. Ayarlama işlemini bitirdikten sonra istediğiniz metni resme ekleyin.


4. Bu adımda yazı katmanını normal bir katmana çevireceğiz. Bunun için ilk önce resminize bir katman daha ekleyin ve bunu yazı katmanın altına sürükleyin. Daha sonra yazı katmanını seçin ve CTRL+E tuşuna basın, böylece yazı katmanını aşağıdaki normal katmanla birleştirmiş oldunuz.

5. Sağ menüden benzer renkleri seçme aracını(select similar colors) seçin ve bir harfi fare ile tıklayın. Tüm metni seçili hale getirmek için kullanabileceğiniz en kolay yöntem bu.

6. Siyahtan beyaza bir gradyan seçerek yazıya uygulayın.


7. Yeni bir katman oluşturun ve tekrar yazının bulunduğu katmana geçin. Sağ taraftan birbirine bağlı alanları seçmeye yarayan aracı (select a contiguous area) alın ve ilk harfin üzerine tıklayın. İlk harf seçili hale geldikten sonra yeni oluşturduğunuz katmana geçin ve boyama aracı (contiguous fill) ile harfi istediğiniz renge boyayın. Bu işlem basamağını diğer harfler için de gerçekleştirin. Eğer bir harfi tek tıklamayla seçemiyorsanız seçim aracının bulanıklığını (hassaslığını / fuzziness) ayarlayabilirsiniz. Bir saniye, bu adım anlattığım şekilde olmuyor. Yeni bir katman oluşturmak yerine yazı katmanını kopyalayın ve bunu renklendirin. Katmanı kopyalamak için Layer> Dublicate (Katman> Çiftle) yolunu takip edebilirsiniz. Bu Krita ile ilk çalışmam olduğu için araçların tam özelliklerini bilmiyorum, dilimin sürçmesi bundan.


8. Renkli haflerin bulunduğu katmanı alttaki gradyan uyguladığınız harflerin bulunduğu katmanla birleştin ve tüm harfleri tek tek keserek ayrı katmanlara yapıştırın. Gözünüzde büyütmeyin, yapmanız gereken: seç, kes ve yapıştır.


9. Harfleri çevirme aracıyla (Transform a layer or selection) birazcık kurcalayın.


10. Birazcık ara verin ve hala yağmur yağıyorsa onu izleyin.

11. Onuncu adımı yazmamın üzerinden günler geçti, sanırım arayı abartmışım. Yazıyı önce silmeyi düşündüm ama sonra vazgeçtim. Yukarıdaki yazdıklarımla kopukluk olabilir biraz, idare edin.

12. Tüm harflari tek bir katmanda birleştirin ve bu katamanın da bir kopyasını oluşturun. Yazıların bulunduğu aşağıdaki katmana bir tutam bulanıklık ekleyin (Filter> Blur> Blur).


13. Yeni bir katman oluşturun ve eğri çizme aracıyla harflerin üstüne değen bir eğri çizin resmin boyutlarında olacak şekilde. Eğrinin bulunduğu katmanı kopyalayın ve eğriyi benzer renkleri seçme aracıyla seçerek uygun bir gradyanla boyayın ve biraz şeffaflık verin bu katmana.


14. Harflere silgi aracıyla ışık ipinin geçeceği delikler açın. Daha sonra çizginin olduğu katmana geçin ve harflerin altında kalan kısımlarını silin.


15. Harflerin olduğu katmanın altına yeni bir katman oluşturun ve çzigi çizme aracıyla sildiğiniz kısımları birleştirin.


Daha sonra bu katmana şeffaflık ekleyin.


Ders bitmiştir, hem Krita ile yaptığım ilk çalışma olması hem de Krita'nın bazı eksiklikleri olması nedeniyle istediğim gibi bir çalışma olmadı ama telafi ederiz bunu, merak etmeyin :)

Bu dersi hazırlarken Suspended Text Effect'den yararlandım. Yaptığım çalışmanın KRA dosyasına da buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

Ufuk dedi ki…
Çok güzel bir uygulama Krita. Ama işte KDE 4 ile birlikte Koffice tamamen yenilenince oturması zaman alıyor. 2.0.1 sürümü yayınlandı ama halen Ubuntu depolarında stable sürüm 1.6 olan. Açıkçası Krita ile ilgili yazılan herşey, her ders çok yararlı olacak. Çünkü kaynak yok denecek kadar az. Umarım insanlar bu sürece katkıda bulunurlar. Ders için çok teşekkürler.
Anıl Özbek dedi ki…
Çok umut vadeden bir program senin söylediğin gibi. Yalnız 1.x sürümleri bazı sorunlara sahipti inceleyebildiğim kadarıyla. 2.x sürümünü ise henüz doğru düzgün deneme fırsatı bulamadım. Sanırım Pardus 2009'a geçmeden de deneyemeyeceğim.

Temennilerini paylaşıyorum, yorum için sağol.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Önemli GIMP Kısayol Tuşları

Hede Kısayol Araçkutusu Fırça P Silgi Shift+E Renkleri değiştir X Öntanımlı renkler D Dosya Yeni resim Ctrl+N Resim aç Ctrl+O Resmi yeni bir katman olarak aç Ctrl+Alt+O Kaydet Ctrl+S Farklı bir isimle kaydet Shift+Ctrl+S Çıkış Ctrl+Q Görünüm Tam ekran F11 Hızlı maskeleme Shift+Q Yaklaş (Büyült) + Uzaklaş (Küçült) - 1:1 Görüntü 1