Ana içeriğe atla

GIMP ve Desenler

GIMP'in yeni sürümü şerefine üst üste birkaç GIMP yazısı yazmaya karar verdim. Bu yazılar önceki yazılarda olduğu gibi GIMP ile yapılabileceklerden ziyade GIMP için yapılabilecekler olacak.

İlk konumuz desenler (pattern). Bir sonraki yazıda GIMP için geniş bir desen kaynağından bahsedeceğim. Bu yazımızın konusu ise GIMP ile bir desenin nasıl oluşturulacağı.

Desenleri hepimiz biliriz, halılardaki veya masa örtülerimdeki ahank içinde tekrar eden şekillerden başka bir şey değildirler. GIMP'de de aynı amaç için vardırlar, herhangi bir yeri istediğiniz şekillerle kaplamak için.

GIMP'de desenleri kullanmak için:
  • Desenler penceresinden bir deseni ana pencereye sürükleyebilir
  • Boyama aracında desen ile boyama seçeneğini seçebilir
  • Klonlama aracında kaynak olarak bir desen seçebilir veya
  • Seçimi veya yolu darbelerken klonlama aracında yine kaynak olarak desen seçebilirsiniz.


GIMP ilk kurulduğunda onlarca desenle birlikte gelmektedir. Bu desenleri istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Ayrıca yeni desenler bularak veya oluşturarak bunları da kullanabilirsiniz.

GIMP'in kullandığı desenlerin uzantısı PAT (.pat) dır. Bu format yalnızca GIMP tarafından kullanılmaktadır. Anlayacağınız GIMP'de kullandığınız her desen GIMP'de oluşturulmuştur :) Herhangi bir resim dosyasını (.png, .jpg, .bmp, .gif, .tiff...) desen dosyası (.pat) olarak kaydettikten sonra GIMP'in desen dizinine kopyalayarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Desen oluşturmak için pek çok yöntem var, şimdi bunlardan birkaçına göz atalım.


Herhangi bir resimden / fotoğraftan desen yapımı:

1. Desen olarak kullanmak istediğiniz görseli GIMP ile açın.


2. Eğer görsel çok büyükse bunu uygun bir boyuta küçültün (200x200 veya 300x300 piksel idealdir).

3. Büyük ihtimalle görsel ilk başta desen olmak için uygun değildir yani yan yana kopyalandığında ahenk içinde olmayacaktır. Görseli desen yapmak için çeşitli GIMP filtreleri kullanılabilir, Make Seamless ve Illusion bu filtrelerin başında gelmektedir. Bu bölümde Make Seamless kullanılarak desen oluşturacağımız için Filtreler> Harita> Make Seamless efektini çalıştırın.



4. Hazırlamış olduğunuz deseni PAT uzantısıyla kaydedin ve GIMP'in desenler dizinine (Örneğin: /home/maidis/.gimp-2.6/patterns) kopyalayın. Daha sonra desenler penceresindeyken sağ tıklayın ve Desenleri tazele düğmesine basın. Yeni desen, desene verdiğiniz isme göre listedeki yerini alacaktır. Unutmamanız gereken desen listede dosya ismine göre değil ona vermiş olduğunuz isimle yer alıyor.


5. Eğer Make Seamless efektini kullanmasaydık, oluşturacağımız deseni kullandığımızda aşağıdakine benzer bir sonuç alacaktık:


6. Pardus logosundan da bir desen oluşturabilirsiniz:


7. Bu desenle oluşturulabilecek örnek resim de şöyle:


Not: Pardus markası ve logotipi TÜBİTAK'ın tescilli markasıdır. Pisi logusu ise Pardus simge setlerinin içinden alınmıştır.


Çizgisel desen yapımı:

1. Küçük bir sayfa oluşturun (8x8, 10x10 piksel gibi). Bunu yapacağınız şekle göre ayarlayabilirsiniz.

2. Rahat çalışabilmek için resminizin boyutuyla orantılı şekilde resmi yaklaştırın (1:1600, 1:2000 gibi).

3. Kalem veya fırça aracıyla istediğiniz deseni oluşturun. Küçük bir fırça ve bir rengin farklı tonları işinizi görecektir.

4. Deseninizin ahenk içinde olduğundan emin olun. Örneğin desen 4x4 piksel boyutlarındaysa şöyle olabilir:
siyah gri
gri siyah


bu da bu deseni kullandığınız zaman şöyle ahenkli bir sonuç verecektir:
siyah gri siyah gri siyah gri siyah gri
gri siyah gri siyah gri siyah gri siyah
siyah gri siyah gri siyah gri siyah gri
gri siyah gri siyah gri siyah gri siyah
siyah gri siyah gri siyah gri siyah gri
gri siyah gri siyah gri siyah gri siyah
siyah gri siyah gri siyah gri siyah gri
gri siyah gri siyah gri siyah gri siyah
siyah gri siyah gri siyah gri siyah gri
gri siyah gri siyah gri siyah gri siyah


5. Hazırlamış olduğunuz deseni PAT uzantısıyla kaydedin ve GIMP'in desenler dizinine kopyalayın. Daha sonra desenler penceresindeyken sağ tıklayın ve Desenleri tazele düğmesine basın. Şimdi yeni deseninizi kullanabilirsiniz.



Kaynaklar:
1. Paterns
2. Freefont, TrueType Gimp ile desenler
3. Make a Gimp pattern from scratch

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Önemli GIMP Kısayol Tuşları

Hede Kısayol Araçkutusu Fırça P Silgi Shift+E Renkleri değiştir X Öntanımlı renkler D Dosya Yeni resim Ctrl+N Resim aç Ctrl+O Resmi yeni bir katman olarak aç Ctrl+Alt+O Kaydet Ctrl+S Farklı bir isimle kaydet Shift+Ctrl+S Çıkış Ctrl+Q Görünüm Tam ekran F11 Hızlı maskeleme Shift+Q Yaklaş (Büyült) + Uzaklaş (Küçült) - 1:1 Görüntü 1