Ana içeriğe atla

GIMP ile Graffiti Sanatına Giriş

Graffitileri çok severim, sokakta görürsem ve bir yere bir şeyler yetiştirmiyorsam kesin durur incelerim. Graffitiyi basitçe sanatçının yazı ve görsellerle kendini yansıtması, dışa vurmasıdır diyebiliriz. Tabii graffitiyi seven ve bir sanat olarak görenlerin dışında vay .bneler duvarı kirletmişler yine diyerek vandalizm olarak nitelendirenler vardı, hâlâ da varlar ve de her zaman var olacaklar herhalde.

Neyse geçmişi çok öncelere dayanan bu sanatı ne yazık ki icra etmek dışarıdan görüldüğü kadar kolay değil. Fakat resim işleme yazılımlarının süper kahramanı GIMP sayesinde kolayca ve sanalca graffiti oluşturabiliriz. Ne rastlantıdır ki bu yazıda GIMP ile nasıl graffiti yapılacağını göreceğiz. Köprüler vapurlar ne garip diyerek lafı fazla uzatmadan neler yapacağımıza göz atmaya başlayalım.

. İlk önce güzel bir duvar fotoğrafına ihtiyacımız var. Dilerseniz kendi çektiğiniz bir fotoğrafı kullanabileceğiniz gibi stock.xchng gibi sitelerden bulabileceğiniz bir fotoğrafı da kullanabilirsiniz. Bu çalışmada sol_one'nin BIKE & RED isimli eseri kullanılmıştır.


. Kullanacağınız fotoğrafı GIMP ile açarak temel düzeltmeleri yapın. Ben sağ taraftaki yarım insanı içeriğe duyarlı ölçekleme eklentisi sayesinde bir iki fare tıklamasıyla sildim. Önceki yazılara bakarsanız nasıl kullanılabileceğiyle ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.


. Şimdi graffitimizi hazırlamaya başlayabilirsiniz. Ben sadece yazı kullandım siz eğer isterseniz görsel de kullanabilirsiniz. Yazı için Pardus ve Nosegrind yazıtipini kullandım.


. Daha sonra iki yazıyı da tek katmanda birleştirdim. Daha sonra bu katmanı sağ tıklayarak alfadan seçime özelliğini kullandım. Tüm yazılar seçildikten sonra Seç> Büyüt menüsüne girerek seçimi 12 piksel büyüttüm. Yeni bir katman oluşturarak bu katmanı yazıların altına indirdim ve seçimin tamamını beyaza boyadım.


. Yazıyı ve beyaz darbeleri tek katmanda birleştirdim ve bu yeni katmana yazımla uyumlu bir gölge efekti uyguladım. Vereceğiniz değerler hazırladığınız yazı ve şekle uygun olacağı için değerleri yazmıyorum. Bir kaç denemede doğru ayarları tutturabilirsiniz. Gölge efektini çalıştırmak için Filtreler> Işık ve Gölge> Drop Shadow yolunu kullanabilirsiniz.


. Şimdi yazının katman kipini üstekoyum olarak ayarlayın ve katmanın bir kopyasını oluşturun. Bu kopyayı aslının altına taşıyın ve 30 piksel değerinde Gaussian Blur efekti verin. Bunu yazının fazla keskin olmaması ve gerçekçi görünmemesini engellemek için yapıyoruz.


. Fotoğrafın renklerini de eğer ihtiyaç duyuyorsa biraz canlandırabilirsiniz. Ben renk eğrileriyle azıcık oynadım.

(Aslı: sol_one - BIKE & RED)

Gerçek bir graffitinin verdiği etkiyi vermeyecektir ama başlamak için çok da kötü bir adım sayılmaz ne dersiniz? Sizin yaptığınız graffitileri de görmek isterim :)


Bunlar benim ilk denemelerim olduğu için pek öyle aman aman bir şey çıkartamadım ortaya ama zamanla ve artan deneme sayılarıyla hoş şeyler ortaya çıkartılabilir. Bu yazıyı hazırlarken sglider12'nin Graffiti Tutorial isimli yazısından yararlandım.

Bu arada sloganı da şuradan çaldım, onu da söyleyeyim :) The Nightwatchman - One Man Revolution.

Yorumlar

dolunay1995 dedi ki…
"Ben sağ taraftaki yarım insanı içeriğe duyarlı ölçekleme eklentisi sayesinde bir iki fare tıklamasıyla sildim. Önceki yazılara bakarsanız nasıl kullanılabileceğiyle ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz." hangi yazıda olduğunu söylerseniz çok sevinirim bulamadım da... :)
Anıl Özbek dedi ki…
Şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
dolunay1995 dedi ki…
teşekkürler =)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Önemli GIMP Kısayol Tuşları

Hede Kısayol Araçkutusu Fırça P Silgi Shift+E Renkleri değiştir X Öntanımlı renkler D Dosya Yeni resim Ctrl+N Resim aç Ctrl+O Resmi yeni bir katman olarak aç Ctrl+Alt+O Kaydet Ctrl+S Farklı bir isimle kaydet Shift+Ctrl+S Çıkış Ctrl+Q Görünüm Tam ekran F11 Hızlı maskeleme Shift+Q Yaklaş (Büyült) + Uzaklaş (Küçült) - 1:1 Görüntü 1