Ana içeriğe atla

Inkscape ile Portakal

Inkscape ile ilgili son eğitseli ne zaman yazdığımı unuttum. Bu da yeni bir eğitsel için zamanın geldiğini gösteriyor apaçık bir şekilde. Bu derste yarı gerçekçi bir portakal yapımını gerçekleştireceğiz. Ben yaparken eğlendim, sizin de zevk alacağınızdan eminim.

Bu dersi buradaki eğitselden yararlanarak hazırladım. Eğitseli okumadım sadece resimlerine baktım ve bu çalışmayı yaptım, bu da bir eğitselin kalitesini gösterir bence, yazarını tebrik ederim.

Ayrıca çalışmayı tamamlamak için buradaki su damlacıklarını kullandım.

Şimdi dersimize başlayabiliriz ve huzurlarınızda adım 0:

0. Bu çalışmayı tamamladığınızda aşağıdaki resmin bir benzerini elde edebilirsiniz. İhtiyacınız olanlar sadece Inkscape, GIMP ve biraz zaman.


1. Bir dikdörtgen oluşturun ve köşelerini birazcık yumuşatın. Bu dikdörtgeni yola çevirin (Shift+Ctrl+C). Üst kenarın ortasına iki nokta ekleyin ve üst kenarın uçlarında bulunan iki noktayı silin. Dikdörtgenin üçgene dönüşmüş olması gerekiyor. Üçgenin üst köşesini de yumuşattığınızda bir portakal dilimine kovuşmuş olacaksınız.


2. GIMP'i açın ve beyaz bir sayfa oluşturun daha sonra Mosaic efektini çalıştırın. Bu efekti resimdekine benzer ayarlarla resme uygulayın. Renge göre seçme aracıyla siyah bir noktaya dokunun ve tüm peteklerin seçilmesini sağlayın.


Yollar penceresine geçin ve seçimden yola düğmesine basın. Bu işlem biraz zaman alacaktır resmin büyüklüğüne göre.


Oluşan yola sağ tıklayarak yolu aktar düğmesine basın ve yolun SVG olarak saklanmasını sağlayın.


Eğer petekleri Inkscape ile gerçekleştirmeyi biliyorsanız bu adımı o şekilde de yapabilirsiniz. Ben henüz Inkscape'ye tam olarak hakim olmadığım için bilmiyorum. Eğer biliyorsanız bana da söylemiyi unutmayın :)

3. Inkscape'ye dönün ve GIMP ile oluşturduğunuz SVG'yi içeri aktarın. Ben bu adımı bir portakal dilimine uygulayıp daha sonra o portakal dilimini kopyaladım ama siz daha gerçekçi olmasını isterseniz (tavsiye ederim) her portakal dilimi için bu adımı tekrarlayın. Şimdi bir portakal dilimini ve peteği seçin. Yol menüsündeki Fark aracını çalıştırın.


Dediğim gibi her dilim için tek tek uğraşırsanız daha gerçekçi bir sonuç elde edebilirsiniz.


4. Dilimi birazcık bulanıklaştırın, bu adımı sadece uygun değeri bulmak için kullanın daha sonra bulanıklığı kaldırın çünkü bulanıklıkla çalışırken Inkscape yavaşlıyor. Bulanıklığı sonlara doğru uygulayabiliriz. Ayrıca ayarlardan bulanıklığın görüntüleme kalitesini düşürerek de hız kazancı sağlayabilirsiniz.


5. Şimdi anlatımı uzun ama uygulaması kolay bir adımdayız. Dilimi sol fare tuşuyla bir kere tıklayın, daha sonra bir kere daha tıklayın şeklin ortasında bir + işareti göreceksiniz. Bu + işaretini üçgenin üst köşesinin biraz üstüne taşıyın. Daha sonra şeklin kenarlarında bulunan döndürme düğmeleri yardımıyla şekli döndürün ve uygun yerlerde boşluk (space) tuşuna basarak şeklin bir kopyasını ekleyin. Daireyi tamamlayana kadar işlemi sürdürün.


6. Sol menüdeki baştan üçüncü düğmeyi (dalgayı andıran) tıklayın resimde gördüğünüz ayarların benzerleriyle tüm portakal dilimlerini tek tek düzenleyin. Böylece portakal dilimlerinin birbirlerine olan benzerliklerini azaltacağız. Aracı kullanmadan önce bir portakal dilimini seçin ve aracı öyle kullanın daha sonra başka bir portakal dilimi seçerek aynı işlemleri uygulayın.


7. Turuncu tonlarda üç nokta oluşturun, bunları bir kaç kere kopyalayarak, yerlerini değiştirerek ve gerektiği kadar küçülterek bir desen oluşturun. Desenin tamamını seçerek gruplayın (Ctrl+G). Daha sonra bir çember oluşturun ve deseni keserek sayfaya tekrar yapıştırın (kullanacağımız eklenti deseni son oluşturulan olarak algıladığı için). Yol boyunca örüntü aracını resimdeki ayarlarla çalıştırın. Oluşan şekli gerekli yere taşıyın.


8. Bir daire oluşturun (boyutları belirtmiyorum kendi portakal dilimlerinize uygun bir şeyler ayarlamanız gerekiyor çünkü). Resimdekine benzer bir gradyan oluşturun ve az önce yaptığınız daireye bu gradyanı uygulayın.


Daireyi gerekli yere taşıyın, eğer olması gerekenden daha yukarıda veya aşağıdaysa Home, End, Page Up veya Page Down tuşlarını kullanabilirsiniz.


9. Bir yarım daire oluşturun. Daha sonra turuncu tonlarda üç nokta oluşturun, bunları bir kaç kere kopyalayarak, yerlerini değiştirerek ve gerektiği kadar küçülterek bir desen oluşturun. Desenin tamamını seçerek gruplayın (Ctrl+G). Bu grubu seçerek Düzenle> Kopyala> Döşenmiş kopya oluştur aracını çalıştırarak yarım dairesinin büyüklüğüne uygun olacak şekilde satır ve sütün sayısını seçin ve deseni kopyalayın (klonlayın demek daha doğru). Klonların tamamını seçerek kopya bağını kopartın (Shift+Alt+D). Küçük dairecik grupların yerlerini birazcık karıştırın. Daha sonra da yarım daire ile üst üste getirerek dışarı taşan dairecikleri silin. Bu silme işlemini de tamamladığınızda portakalınızın kabuğuna kavuşmuş olacaksınız, vitamininin kabuğunda olup olmadığını bilmiyorum ama kabuğun yapımının zaman aldığını söyleyebilirim. Ayrıca söylemeyi unutuyordum neredeyse: daireciklere bir parça bulanıklık ve şeffaflık ekleyin.


10. Kabuğu ait olduğu yere taşıyın ve çalışmanızı tamamlayın. Ayrıca portakalın üstüne portakal suyu damlacıkları ve portakalın altına da gölge ekleyebilirsiniz.


Afiyet olsun, eğer bu dersi sevdiyseniz bana bir kilo portakal alabilirsiniz, canım çekti şu an.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Süper!
Anıl Özbek dedi ki…
O sizin süperliğiniz :)

Yalnız dışa taşan bulanıklıkları kesmemişim, onu da yapsaymış daha iyi olurmuş.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Önemli GIMP Kısayol Tuşları

Hede Kısayol Araçkutusu Fırça P Silgi Shift+E Renkleri değiştir X Öntanımlı renkler D Dosya Yeni resim Ctrl+N Resim aç Ctrl+O Resmi yeni bir katman olarak aç Ctrl+Alt+O Kaydet Ctrl+S Farklı bir isimle kaydet Shift+Ctrl+S Çıkış Ctrl+Q Görünüm Tam ekran F11 Hızlı maskeleme Shift+Q Yaklaş (Büyült) + Uzaklaş (Küçült) - 1:1 Görüntü 1