Ana içeriğe atla

GIMP 2.10'da Tam GEGL Desteği Neredeyse Hazır

Daha 2.8'in ilk sürüm adayının duyurulmasının üzerinden çok zaman geçmemeşti ki GIMP geliştirici topluluğundan yeni bir haber gelmekte gecikmedi. Her şey planlandığı gibi giderse GIMP 2.10 hesaplamalar için tamamen GEGL'i (Generic Graphics Library) kullanacak. Bu parlaklık, kontrast, renk tonu veya renk doygunluğunu değiştirmek gibi tüm işlemler için 16-bit renk derinliği vaat ediyor.

Geliştirici Michael Natterer günlüğünde Øyvind Kolås ve kendisinin evde bir haftalık kodlama çalışmasının bir parçası olarak GEGL'in etrafında oynamaya başladıklarını yazıyor. GIMP şu anda piksel bilgilerini saklamak için TileManager isimli bir bileşen kullanıyor ve Natterer ile Kolås ayrıca bilgileri saklamak için TileManager kullanan bir GEGL arka ucu yazdı. Natterer'ın söylediğine göre arka uç sadece birkaç saatlik programlamadan sonra çalışmaya başladı ve bundan sonraki işlevleri GEGL'e aktarmak nispeten daha kolay olacak. Bir hafta olması planlanan evde programlama tatili üç haftalık bir GEGL aktarım çalışmasına dönüştü ve sonuçta GIMP'in özelliklerinin %90'ı GEGL aracılığıyla kullanılabilir oldu.

Yakında çıkacak olan 2.8 sürümü GIMP 1.2'den beri pek fazla değişime uğramamış piksel işleme çekirdeğini kullanacak, GIMP 2.10 sürümününse tamamen yeni grafik kütüphanesini kullanması planlanıyor.

GEGL portu şu an goat-invasion dalında bulunuyor. GIMP 2.8'in yayınlanmasıyla bu dala geçilecek, böylece GIMP 2.9'un ilk geliştirme sürümleri de halihazırda bu port çalışmasını içerecek.

GIMP ve GEGL ilgili konuları geliştiricilerle yüz yüze tartışmak isterseniz iki haftadan daha az bir süre içinde Viyana'da gerçekleştirilecek olan ve GIMP topluluğundan pek çok kişinin de bulunacağı Libre Graphics Meeting'e katılabilirsiniz.

Tüm bu güzelliklere katkı vermek istiyorum ama tek satır kod yazmayı dahi bilmiyorum diyorsanız ve tüm bunların yanı sıra nereye kullansam diye düşündüğünüz birkaç liranız varsa Libre Graphics Meeting'e bağışta bulunabilirsiniz. Libre Graphics Meeting, GIMP geliştiricileri ve diğer projelerden insanların görüşmesi için çok az fırsattan biri ve bu tip toplantılar her zaman gelişim için büyük bir destek sağlar.

Kaynaklar:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Önemli GIMP Kısayol Tuşları

Hede Kısayol Araçkutusu Fırça P Silgi Shift+E Renkleri değiştir X Öntanımlı renkler D Dosya Yeni resim Ctrl+N Resim aç Ctrl+O Resmi yeni bir katman olarak aç Ctrl+Alt+O Kaydet Ctrl+S Farklı bir isimle kaydet Shift+Ctrl+S Çıkış Ctrl+Q Görünüm Tam ekran F11 Hızlı maskeleme Shift+Q Yaklaş (Büyült) + Uzaklaş (Küçült) - 1:1 Görüntü 1