Ana içeriğe atla

GIMP ile Bokeh Efekti

GIMP'le ilgili derslere uzun bir ara vermiştim. Ara sıra bir kaç ders yayımlarsam iyi olur sanırım. Denemek istediğim Bokeh efekti ile tekrar sizlere ve GIMP'e merhaba diyebilirim. Bu dersi hazırlarken Awesome Bokeh Effect in Gimp çalışmasından yararlandım.

1. İlk önce 1600x1200 boyutlarında yeni bir sayfa oluşturun ve siyaha boyayın.



2. Yeni bir katman oluşturun, renk seçim aracıyla koyu bir mor seçin (ör: #b10993). Gradyan aracını seçin. Gradyan olarak önplandan şeffaflığayı, saydamsızlık olarak 50'yi ve şekil olarak da daireseli seçin. Bu gradyanı sayfayı ortalayacak ve büyük oranda kaplayacak şekilde uygulayın.



3. starsys'nin GIMP için hazırlamış olduğu Bokeh fırçasını indirin. Fırçayı GIMP dizinine kopyalayın. GIMP fırçalarını yenile diyerek GIMP'in bu yeni fırçayı görmesini sağlayın.

4. Bokeh fırçasını seçin. Rengi beyaza ayarlayın. Fırça dinamiklerinden saydamlığın ve boyutun rastgele değişmesi için gerekli ayarlamaları yapın. Fırça boyutunu yüzde seksen olarak ayarlayın. Fırça titreşimini (Apply Jitter) aktifleştirin ve maksimum değere ayarlayın.



5. Yeni bir katman oluşturun ve Bokeh fırçasıyla en arkadaki Bokehleri ekleyin. Bu katmana 40x40 değerinde bir Gaussian Bulanıklığı ekleyin.



6. Yeni bir katman oluşturun ve Bokeh fırçasıyla ortadaki Bokehleri ekleyin. Bu katmana 10x10 değerinde bir Gaussian Bulanıklığı ekleyin.



7. Yeni bir katman oluşturun ve Bokeh fırçasıyla en öndeki Bokehleri ekleyin. Bu katmana 1x1 değerinde bir Gaussian Bulanıklığı ekleyin.

8. Bir yeni katman daha oluşturun. Beyaz renk ile doldurun. Tarama bölümünden bulut efektini çalıştırın. Detail (detay) değerini dört olarak ayarlayın. Randomize (rastgele) ve Tilable (devamlı) seçeneklerini açın. Katman kipini de üstekoyum olarak ayarlayın.

9. Gradyan isminde yeni bir katman oluşturun. Gradyan aracını ve full saturation spectrum gradyanını seçin. Saydamsızlığı 100'e ayarlayın. Şekli Linear (doğrusal) olarak ayarlayın. Gradyanı sol alttan sağ üste doğru uygulayın. Katmanın kipini de üste koyum olarak ayarlayın.



10. En üstteki elipsleri seçerek katman kipini Gradyan Birleştiri olarak ayarlayın.

11. Ortadaki elipslerin bulunduğu katmanın kipini Sert Işık olarak ayarlayın.

12. Çalışmanızı kaydederek Bokeh resminizi tamamlayın.



Yorumlar

Anıl Özbek dedi ki…
dört üçe yabancılaşmak.
Anıl Özbek dedi ki…
Merhaba az önceki mesajınızı düzeltmek zorunda kaldım çünkü bağlantısını verdiğiniz sitede paylaşılması yasal olmayan öğeler var. Ben kimseyi yaptığı şeylerden dolayı yargılayacak konumda değilim ama bu bağlantıyı burada verirseniz en basitinden bu günlüğe zarar vereceğiniz için bunu yapmak zorundayım.

Lütfen yorumlarınıza bu tür sitelere bağlantı eklemeyin.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Önemli GIMP Kısayol Tuşları

Hede Kısayol Araçkutusu Fırça P Silgi Shift+E Renkleri değiştir X Öntanımlı renkler D Dosya Yeni resim Ctrl+N Resim aç Ctrl+O Resmi yeni bir katman olarak aç Ctrl+Alt+O Kaydet Ctrl+S Farklı bir isimle kaydet Shift+Ctrl+S Çıkış Ctrl+Q Görünüm Tam ekran F11 Hızlı maskeleme Shift+Q Yaklaş (Büyült) + Uzaklaş (Küçült) - 1:1 Görüntü 1