Ana içeriğe atla

GIMP ile Gelişmiş Yansıma

İnternet üzerinde birçok yansıma örneği görmüşsünüzdür. Bunlar genellikle metinlere yoğunlaşmakla birlikte yapması daha karışık olan nesnelerin yansımaları da bolca bulunmaktadır. Bu yazıda GIMP ile bir nesnenin yansımasını nasıl oluşturabileceğimizi göreceğiz. Bu dersi hazırlarken buradaki kaynaktan ve buradaki fotoğraftan yararlandım.

1. Yansımasını oluşturmak istediğiniz fotoğrafı GIMP ile açın ve fotoğraftaki gereksiz yerleri silin. Arkaplanı silmek için yollar aracını ve benzer renkleri seçme aracını kullanabilirsiniz.


2. Fotoğraf çok büyükse çalışmanıza sığacak şekilde küçültün.

3. Yansımasını oluşturacağınız nesneyi (yazının devamında hoparlör olarak anılınacak) yeni bir katmana kopyalayın ve dikey yansımasını alın.


4. Yollar aracı ile yansımadaki hoparlörün yan tarafını seçin, seçimi tamamladıktan sonra enter tuşuna basın ve bu seçimi yeni bir katmana taşıyın.

5. Şimdi yeni bir katman oluşturun ve işimizi kolaylaştıracak perspektif çizgilerini oluşturmaya çalışın. Bunun için fırça aracını seçin. İlk çizgiyi hoparlörün köşesi boyunca aşağı doğru oluşturun, ikinci çizgiyi hoparlörün ayakları boyunca çekin. son çizgiyi ise hoparlörün yere temas eden arka kısmından ilk iki çizginin kesişim noktasına doğru yapın.


6. Hoparlörün (yansımadaki) yan kısmını shear tool ile perspektif çizgilerine kadar çekin.


7. Altıncı adımı hoparlörün ön kısmı için de tekrarlayın. Ön kısım ile yan kısım tam olarak birbirine denk gelmeyecek, denkleştirmeyi sağlamak için scale tool'u seçin ve ön kısmı yana uyacak şekilde küçültün.


8. Hoparlörün altındaki iki siyah hedeyi daha gerçekçi hale getirmemiz gerekiyor. Bunun için asıl hoparlördeki hedeleri tek tek kopyalayarak ve dikey olarak aynalayarak yansımalardaki yerlerine kopyalamamız gerekiyor.


9. Hoparlörün yan kısmından yararlanarak, hoparlörün altının yansımasını gerçekleştireceğiz. Yan tarafın kopyasını oluşturun. Perspektif çizgilerini diğer kenar için de oluşturun, bu çizgiler yardımıyla gereksiz yerleri silin.


10. Hoparlörün yansımasına (tamamını tek bir katmanda birleştirdekten sonra) bir maske ekleyerek çalışmayı tamamlayabilirsiniz.


Hataları, eksik yerleri bildirirseniz sevinirim. Çalışmanın XCF dosyasını ise şuradan elde edebilirsiniz. Kolay gelsin.

Yorumlar

Cannur Daşkıran dedi ki…
Gerçekten hocam çok güzel bir ders olmuş, ellerinize sağlık yalnız bunu yapmak için biraz daha Gimp'e aşina olmam gerek çünkü henüz acemiyim Gimp'te :) Tekrar teşekkürler.
Anıl Özbek dedi ki…
Sağol.

Yansımanın nasıl yapılacağını asıl yazıdaki kadar detaylı anlatmadığım için kullanıcının GIMP'e hakim olması gerekiyor yukarıda anlatılanları kolayca yapabilmesi için.

Lay Lay Lom GIMP'deki veya diğer GIMP sitelerindeki daha basit derslerden başlamanı tavsiye ederim.

İyi günler.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Önemli GIMP Kısayol Tuşları

Hede Kısayol Araçkutusu Fırça P Silgi Shift+E Renkleri değiştir X Öntanımlı renkler D Dosya Yeni resim Ctrl+N Resim aç Ctrl+O Resmi yeni bir katman olarak aç Ctrl+Alt+O Kaydet Ctrl+S Farklı bir isimle kaydet Shift+Ctrl+S Çıkış Ctrl+Q Görünüm Tam ekran F11 Hızlı maskeleme Shift+Q Yaklaş (Büyült) + Uzaklaş (Küçült) - 1:1 Görüntü 1