Ana içeriğe atla

GIMP ve CMYK Desteği

CMYK Benim İçin Gerekli mi?
GIMP yerleşik olarak CMYK desteği sunmuyor henüz fakat Separate+ sayesinde GIMP'e CMYK desteği eklenebilir. GIMP'in henüz CMYK desteği sunmaması oldukça eleştirilen bir konudur. Bununla birlikte CMYK masaüstü yayıncılıkta önemli bir konudur, fotoğrafçılar, internet sitesi tasarımcıları ve ev kullanıcıları için CMYK pek fazla bir anlam ifade etmez. CMYK renk modeli genellikle masaüstü yayıncılılık işinde çalışanlar tarafından ticari baskılar hazırlamak için kullanılır. Ortalama bir ev kullanıcısı hatta profesyonel bir fotoğrafçı için dahi CMYK gerekli değildir, çünkü birçok mürekkep püskürtmeli ve lazer yazıcı sRGB'yi desteklemektedir, yani büyük bir çoğunluğun CMYK'ye ihtiyacı yoktur.


Renk Profilleri
Renk profilleri renklerin monitör, tarayıcı veya yazıcı gibi bir sistem için nasıl tekrar oluşturulacağını tarif eder. Bir görsel baskı için hazırlanırken kaynak ve hedef profilleri ayarlanır.

Adobe profesyonel kullanıcılar için kullanışlı bir renk profilleri seti sunmaktadır. Bununla birlikte bunları kullanmadan önce telif haklarını okumanız ve kabul etmeniz gerekmektedir. Yüklemek için Adobe'nin destek sayfasını kullanabilirsiniz.

İnternet üzerinden araştırma yaparak farklı renk profillerine de ulaşabilirsiniz.


CMYK Renk Modeli

Harf

İsim

Türkçe İsim

C

Cyan

Camgöbeği

M

Magenta

Eflatun

Y

Yellow

Sarı

K

blacK / Key

Siyah


Eğer işin teorisiyle ilgilenmiyorsanız, bu bölümü atlayabilirsiniz :) Şahsen ben bu bölümü yazmayı atlayacağım için size de başka bir seçenek kalmayacak. Konu hakkında bilgi edinmek için aşağıdaki kaynaklara başvurabilirsiniz:


Separate+
Açık kaynak çoğu proje gibi GIMP'de asıl gücünü eklentileri sayesinde kazanmaktadır. GIMP eklentileri sayesinde her türlü ihtiyacımızı karşılayabilecek bir resim oluşturma / fotoğraf düzenleme yazılımına sahip olabiliriz.

Separate+ GIMP'e CMYK desteği ekleyen, geliştirilmesi devam eden bir eklentidir. Separate+'nin başlıca yetenekleri ise şunlardır:
  • RGB'yi CMYK olarak ayrıştırma
  • lcms ve ICC profilleri ile renk yönetimi
  • Prova renkleri
  • Ayrıştırılmış görsele ICC profilini ekleme

Kurulum
İlk önce Separate+'nin dağıtımınızın depolarında olup olmadığını kontrol edin, eğer depolarda yoksa kaynak kodu indirip derlemeniz gerekmektedir. Eğer lcms gibi Separate+'nin bağımlı olduğu paketler sisteminizde yüklü değilse ilk önce bunları yüklemelisiniz. Kaynak koddan yükleme yapmak için:

. Separate+'nin son sürümünü (şu an için 0.5.3) indirin.
. İndirdiğiniz arşiv dosyasını açın ve açılan dizinin içine girin.
. Bu dizinde konsol açarak
make
sudo make install
komutlarını sırasıyla vererek derleme ve kurulum işlemlerini gerçekleştirin.
. Son olarak da renk profillerini /usr/share/color/icc dizinine kopyalayın.


Kullanım
GIMP ile bir fotoğraf açın ve Resim> Sparate> Separate seçenğini açın. Kaynak (RGB) ve hedef (CMYK) profillerini seçin ve işlemi tamamlayın. İşlem bittiğinde fotoğrafın CMYK kullanan hali yeni bir pencerede açılacaktır. Separate> Save seçeneği ile fotoğrafı ICC profili eklenmiş bir TIFF olarak kaydedebilirsiniz.

Yalnız CMYK olarak ayrıştırdığınız görselle GIMP'te çalışmak pek kolay değil. Çünkü Separate+ CMYK dönüşümünü kanal bazlı değil katman bazlı gerçekleştirebiliyor.

Eğer Separate+ ile daha geniş bir tecrübeniz varsa yorum yazarak eklemede bulunabilirsiniz.


Kaynaklar
CMYK support in The GIMP
GIMP ile CMYK TIFF dosyaları oluşturmak

Yorumlar

Anıl Özbek dedi ki…
Why no CMYK in GIMP is a good thing… now
http://rants.scribus.net/2006/06/03/why-no-cmyk-in-gimp-is-a-good-thing-now/
Anıl Özbek dedi ki…
Daha fazla renk profili için:
http://my.opera.com/area42/blog/color-profiles
Anıl Özbek dedi ki…
http://svn.pardus.org.tr/pardus/playground/maidis/gimp-separate/

http://dl.dropbox.com/u/1836567/Paketler/gimp-separate-0.5.6-1.pisi

Bu blogdaki popüler yayınlar

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Önemli GIMP Kısayol Tuşları

Hede Kısayol Araçkutusu Fırça P Silgi Shift+E Renkleri değiştir X Öntanımlı renkler D Dosya Yeni resim Ctrl+N Resim aç Ctrl+O Resmi yeni bir katman olarak aç Ctrl+Alt+O Kaydet Ctrl+S Farklı bir isimle kaydet Shift+Ctrl+S Çıkış Ctrl+Q Görünüm Tam ekran F11 Hızlı maskeleme Shift+Q Yaklaş (Büyült) + Uzaklaş (Küçült) - 1:1 Görüntü 1