Ana içeriğe atla

Telif Teklifi 2

bu blog okuru aşağıdaki kurallara uyarsa beni mutlu eder.

0. Buradaki kurallar değişebilir, artabilir, okuyucu şaibeli işler çevirecekse burayı kontrol etmekle sorumludur.

1. Bu blog içeriğini sesli veya içinizden istediğiniz biçimde okuyabilirsiniz.

2. Bu blog içeriğini kişisel kullanımınız için bilgisayarınıza kaydedebilir hatta yazıcınızdan çıktı alma özgürlüğünüzü gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

3. Bu blog içeriği aynı ortamda birden fazla kopyaya sahip olamaz. Yani kendi blogunuza / sitenize buradan birebir kopyala yapıştır yaptıktan sonra benden kendi yazımı silmemi isteyebilirsiniz. Ama bu ne kadar saçma olacaksa bana göre de aynı içeriğin aynı ortam içinde aynı biçimde birden fazla kopya olması çöplükten başka bir şey değildir.

3.a. Bu maddeye istisna oluşturacak bir durum yaratırsanız yazarla iletişim kurulabilirsiniz.

3.b. Madde içinde geçen biçim tanımıyla anlatılanı örnekler içerisinde anlatarak, tüh ben yanlış anlamışımları önlemek benim sorumluluğum olduğu gibi bunlara riayet etmek de sizinkidir.

3.b.1. Burada yazılanları kopyala yapıştır ve elektronik posta aracılığıyla arkadaşlarınıza gönderemezsiniz. İçeriğin bulunduğu internet adresini kişisel yorumunuzla birlikte tanıdıklarınıza göndermek doğru davranış biçimidir.

3.b.2. Aynı içeriğin aynı ortam içinde farklı biçimde nasıl olacağına örnek vermek gerekirse. Kaynak belirtmek şartıyla burada yazılanları seslendirerek (mp3 yaparak) veya görsel (video) derslerini oluşturarak sitenizde barındırma hakkınıza sahipsiniz. Bu işlem yapılmadan önce yazardan izin alınmalıdır. Yazar izin verse bile daha sonra yayınlanmış içeriğin imhasını talep etme hakkını gizli tutar.

3.b.3. Bu blog içeriğini kağıt üzerinde bir dergi, gazete veya fanzinde yazardan gerekli izinleri aldıktan ve kaynak belirtmek şartıyla yayınlanmasında hiçbir sakınca yoktur (e-dergiler de bu madde sınırları kapsamındadır).

3.b.4. Aynı içeriğin farklı ortam içinde aynı biçimde nasıl olacağına örnek vermek gerekirse. Televizyon ekranında yazı biçiminde yayınlanması, yazar izniyle olabilecek şeydir (teletext de bu madde dahilindedir).

3.b.5. Aynı içeriğin farklı ortam içinde farklı biçimde nasıl olacağına örnek vermek gerekirse. Radyo hoparlöründe ses biçiminde yayınlanması, yazar izniyle olabilecek şeydir.

4. Buradaki eğitsellerden yararlanarak ve kendi cümlelerinizi, resimlerinizi (ekran görüntüleri ve fotoğrafları da) kullanmak şartıyla isteğiniz gibi yeni eğitseller oluşturabilirsiniz.

5. Buradaki eğitselleri, yazardan izin alarak ve kaynak belirterek diğer dillere çevirebilirsiniz.

6. Fotoğraf ve resimlerin kişisel kullanımı serbesttir. Üzerinde değişiklik yapmak veya ticari menfaat sağlamak yasaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Inkscape ile Kalp ve Yazı

Uzun bir sürenin ardından tekrar beraberiz bu da sana ders olsun köşesinde. Inkscape hakkında bir kitap tanıtımı yapacacağım birazdan, önce bir göz atayım dedim ve yazı aracıyla ilgili aşağıdaki özellik dikkatimi çekti. İlk önce bir nesne oluşturmamız gerekiyor. Henüz bezier eğrilerine pek fazla hakim değilseniz kare veya daire de oluşturabilirsiniz (neden daire, devlet dairesi de kare, devlet karesi , dikdörtgen değil). Kalp çizmek için; ilk önce tek bir yarısını oluşturun (bu arada Mozilla Firefox 3'e geçtim ve henüz dil denetimini yaptıramadım, gözümden kaçan imla hataları için bahanem budur). Daha sonra bunu çiftleyin ve yatay olarak çevirin (aynalayın). Bu iki nesneyi birleştirin (CTRL+K). Düğüm moduna geçin F2 ile ve şekillerin başlangıç ve bitiş noktalarını birbiriyle birleştirin (join selected endnodes). Boyama için de iki kırmızı tondan gradyan oluşturun ve bunu kullanın ayrıca çizgi rengini de kırmızı yapmak isteyebilirsiniz. Metin aracıyla istediğinizi yazın ve bu yazı...

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Inkscape'nin Temelleri

Ekleme: Bahsi geçen eğitsel üzerinde birkaç düzenleme de ben yaptım, yeni halini buradan indirebilirsiniz. -- Geçen gün bilgisayarda (taşı kelimesi ile) içeriğe göre arama yaparken bir SVG çıktı sonuçlar arasında. Oldukça şaşırmıştım. Bu dosyanın ismi tutorial-basic.tr.svg idi ve o ana kadar varlığından habersizdim. Çünkü Inkscape'nin Türkçe sürümünü kullanmama rağmen eğitseller kısayolundan İngilizce olanlarına yönlendiriliyordum. Kimin çevirdiğini henüz bilmiyorum. Bir ara ben de başlamıştım bu eğitsellerin çevirisine ama yarım bırakmıştım. Keşke bu tip çeviri konularında daha kolay bir şekilde haberleşme imkanı bulabilsek masaüstü ortamlarının (KDE, GNOME) çevirilerinde olduğu gibi. Böylece zaten oldukça az insan gücü olan bu alanda boşa emekleri sınırlayabiliriz. Neyse lafı uzatmadan sizleri Inkscape ile ilgili sınırlı Türkçe içerikten biriyle baş başa bırakıyorum. SVG dosyası eğer bilgisayarınızda Inkscape yüklüyse sabit diskinizin bir yerlerindedir. Eğer uğraşmak istemiyorsa...