Ana içeriğe atla

Inkscape ile Balon

Bu yazıdaki balon yapımı artık varolmayan bir kaynaktan yararlanılarak oluşturulmuştur. Yazının Google tarafından yayından kaldırılmasına neden olacak bir yönlendirmeye neden olduğu için kaynak bağlantısı kaldırılmıştır.

Bu anlatım sonucu / için oluşturulmuş svg dosyasını indirmek için burayı kullanabilirsiniz. 7z uzantılı dosyaları açmak için 7-zip'e, svg dosyalarını işlemek için de Inkscape'e ihtiyacınız var.

1. 1600x1200 boyutlarında bir çalışma sayfası açın, mavi tonlarda bir gradyan oluşturun.


2. Bir çember oluşturun ve bu nesneyi yola çevirin (shift+cltrl+c).


3. Çemberin alt taraftaki noktasını sürükleyerek, balon şekline benzetin.


4. İstediğiniz renklerde bir gradyan oluşturarak balonu boyayın.


5. Balonu çiftleyin (ctrl+d) ve yatay olarak yeniden boyutlandırın. Oluşturduğunuz bu yeni nesneyi de farklı tonlarda bir gradyan oluşturarak boyayın (önceki gradyanı değiştirmeyin onu kopyalayın ve kopyayı değiştirin). Bu adımı birkaç kez kadar tekrar edin.


6. İsterseniz çizgileri görünmez yapabilirsiniz. Ben yakın olan kısımları kalın uzak kısımları da ince yaptım. Gerekli ayarları nesne özelliklerinden (shift+ctrl+f) yapabilirsiniz.


7. Sepeti iki adımda oluşturacağız. İlk önce çember aracıyla balonla orantılı bir çember oluşturun. Çemberi yola çevirin. Çemberin üst kısımdaki noktasını silin ve daha sonra çemberin üst tarafından tutarak çemberin merkezine doğru sürükleyin. Boyama için de gradyan aracıyla kahverengi tonlar kullanabilirsiniz. Izgarayı oluşturmak için Tarama (Render)> Izgara aracını çalıştırın (sepet seçiliyken, yoksa uzun bir süre beklemek zorunda kalırsınız tüm resmin ızgaralarla kaplanması için).


Izgarayı oluşturduktan sonra çizgiden yola aracını çalıştırın ve ızgarayı da yola çevirin. Sepeti ve ızgarıyı üst üste koyun ve kesişim aracını (ctrl+*) çalıştırın. Sonra bu maskelenmiş ızgarayı kopyalayın ve bir adım geri gidin (ctrl+z). Önceki ızgarayı silin ve sepetin biçimini almış ızgarayı sepetin üstüne sürükleyin ve ikisini gruplayın.


8. Sarı turuncu renkler arsında çizgilerle balon ve sepeti birbirine bağlayın.


9. İsterseniz birkaç desen oluşturabilir veya çeşitli logolar (gülen yüz, marka, cart, falan) koyabilirsiniz.


10. Farklı farklı olsaydı daha güzel olurdu ama, yeni balonlar yapana kadar idare eder.

Yorumlar

Anıl Özbek dedi ki…
Diğer balonlar burada:
http://openclipart.org/media/files/maidis/9630
cicos dedi ki…
Çizgi filmin adını ben hatırlatayım TEDDY RUXPİN...Bu arada bloğunu çok beğendim faydalı bilgilerle dolu..
Anıl Özbek dedi ki…
cicos "çok teşekkür ederim" gibi hazır bir kalıp kullanmayı pek sevmem ama buraya çok güzel uyuyor. Harikasın. Çok çok ismini hatırlamaya uğraştığım ama bir türlü çıkaramadığım bir çizgi filmdi, google'den resimlerine baktım, internet kafeden youtube'ye erişemediğim için girişini henüz izleyemedim ne yazık ki.

Kırkayaktan hatırlıyoruz [1] çünkü ayı karakteri çok kullanılan bir tema olmasına rağmen kırkayak pek ekranlarda görünmeyen bir canlıydı çocukluğumda, şimdi de durum değişmedi sanırım. Kırkayaklar bence ekranda daha fazla yer almalı. Böylece çocuklara saçma sapan bir ayı sevgisi yerine (onları da sevelim yine ama) daha rastlanabilir bir canlı türü olan kırkayak sevgisi aşılamış oluruz.

[1] http://www.uludagsozluk.com/e/6223319/
Anıl Özbek dedi ki…
Giriş videosu için:
http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=14880942

Bu blogdaki popüler yayınlar

Inkscape ile Kalp ve Yazı

Uzun bir sürenin ardından tekrar beraberiz bu da sana ders olsun köşesinde. Inkscape hakkında bir kitap tanıtımı yapacacağım birazdan, önce bir göz atayım dedim ve yazı aracıyla ilgili aşağıdaki özellik dikkatimi çekti. İlk önce bir nesne oluşturmamız gerekiyor. Henüz bezier eğrilerine pek fazla hakim değilseniz kare veya daire de oluşturabilirsiniz (neden daire, devlet dairesi de kare, devlet karesi , dikdörtgen değil). Kalp çizmek için; ilk önce tek bir yarısını oluşturun (bu arada Mozilla Firefox 3'e geçtim ve henüz dil denetimini yaptıramadım, gözümden kaçan imla hataları için bahanem budur). Daha sonra bunu çiftleyin ve yatay olarak çevirin (aynalayın). Bu iki nesneyi birleştirin (CTRL+K). Düğüm moduna geçin F2 ile ve şekillerin başlangıç ve bitiş noktalarını birbiriyle birleştirin (join selected endnodes). Boyama için de iki kırmızı tondan gradyan oluşturun ve bunu kullanın ayrıca çizgi rengini de kırmızı yapmak isteyebilirsiniz. Metin aracıyla istediğinizi yazın ve bu yazı...

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Inkscape'nin Temelleri

Ekleme: Bahsi geçen eğitsel üzerinde birkaç düzenleme de ben yaptım, yeni halini buradan indirebilirsiniz. -- Geçen gün bilgisayarda (taşı kelimesi ile) içeriğe göre arama yaparken bir SVG çıktı sonuçlar arasında. Oldukça şaşırmıştım. Bu dosyanın ismi tutorial-basic.tr.svg idi ve o ana kadar varlığından habersizdim. Çünkü Inkscape'nin Türkçe sürümünü kullanmama rağmen eğitseller kısayolundan İngilizce olanlarına yönlendiriliyordum. Kimin çevirdiğini henüz bilmiyorum. Bir ara ben de başlamıştım bu eğitsellerin çevirisine ama yarım bırakmıştım. Keşke bu tip çeviri konularında daha kolay bir şekilde haberleşme imkanı bulabilsek masaüstü ortamlarının (KDE, GNOME) çevirilerinde olduğu gibi. Böylece zaten oldukça az insan gücü olan bu alanda boşa emekleri sınırlayabiliriz. Neyse lafı uzatmadan sizleri Inkscape ile ilgili sınırlı Türkçe içerikten biriyle baş başa bırakıyorum. SVG dosyası eğer bilgisayarınızda Inkscape yüklüyse sabit diskinizin bir yerlerindedir. Eğer uğraşmak istemiyorsa...