Ana içeriğe atla

Blender'da Tema Değiştirmek

Blender ile ilgili yazılara da başlamayı düşünüyorum ama sadece yazı ve ekran görüntüleriyle pek kolay olmayacak gibi, video hazırlayayım desem o da zor çekmeceden mikrofonu çıkar, ses kartına tak, of of. Sonra bunları koyacak bir video paylaşım sitesi bul, buraya yükle, rüyalarında sitenin kapatılma senaryolarını gör, aniden sıçra, uykundan ol, esne dur tüm gün. Neyse bu kadar karamsar olmayalım, yavaştan başlayalım.

Uzun süre kurcalayacağınız bir programın tema desteğine sahip olması kullanışlığı oldukça artırıyor. Blender'da da bu destek var, hatta bu yazıda da bundan bahsedeceğim, hayat, rastlantılar, filan...

1. Ne yapmak istiyorsak önce google'ın fikrini alıyoruz ve sözünü tutuyoruz. Blender temalarıyla ilgili şefin tavsiyeleri şöyle: Theme Repository, Blender Themes.


2. Beğendiğiniz tema dosyalarını indirin. Arşivliyse, arşivden çıkarın, arşivli dosyaları silin masaüstünde kalabalık yapmasın.


3. Temaları Blender'ın betikler için kullandığı dizinin içine kopyalayın.


4. Bu adım iki farklı yoldan yapılabilir her ne kadar ilgili ekran görüntüsü ikisini de birden yapmanız gerektiği izlenim verse de kanmayın, bana inanın. Eğer bir iletişim kutusu yerine farklı birini koymayı ve kullanmayı öğrenmek istiyorsanız aşağı tarafa kulak verin. Yok eğer biraz tembellik varsa kanınızda, birazını da sonra öğrenirimcilerdenseniz üst taraf size kafi.


5. Son dokunuşları da yapın. Blender'ı bir daha ki açılışta da böyle bulmak ve yetmişlik bir pvc pencereyi altmışlık fiyatına almışa dönmeyi istiyorsanız ayarları öntanımlı hale getirin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Inkscape ile Kalp ve Yazı

Uzun bir sürenin ardından tekrar beraberiz bu da sana ders olsun köşesinde. Inkscape hakkında bir kitap tanıtımı yapacacağım birazdan, önce bir göz atayım dedim ve yazı aracıyla ilgili aşağıdaki özellik dikkatimi çekti. İlk önce bir nesne oluşturmamız gerekiyor. Henüz bezier eğrilerine pek fazla hakim değilseniz kare veya daire de oluşturabilirsiniz (neden daire, devlet dairesi de kare, devlet karesi , dikdörtgen değil). Kalp çizmek için; ilk önce tek bir yarısını oluşturun (bu arada Mozilla Firefox 3'e geçtim ve henüz dil denetimini yaptıramadım, gözümden kaçan imla hataları için bahanem budur). Daha sonra bunu çiftleyin ve yatay olarak çevirin (aynalayın). Bu iki nesneyi birleştirin (CTRL+K). Düğüm moduna geçin F2 ile ve şekillerin başlangıç ve bitiş noktalarını birbiriyle birleştirin (join selected endnodes). Boyama için de iki kırmızı tondan gradyan oluşturun ve bunu kullanın ayrıca çizgi rengini de kırmızı yapmak isteyebilirsiniz. Metin aracıyla istediğinizi yazın ve bu yazı...

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Inkscape'nin Temelleri

Ekleme: Bahsi geçen eğitsel üzerinde birkaç düzenleme de ben yaptım, yeni halini buradan indirebilirsiniz. -- Geçen gün bilgisayarda (taşı kelimesi ile) içeriğe göre arama yaparken bir SVG çıktı sonuçlar arasında. Oldukça şaşırmıştım. Bu dosyanın ismi tutorial-basic.tr.svg idi ve o ana kadar varlığından habersizdim. Çünkü Inkscape'nin Türkçe sürümünü kullanmama rağmen eğitseller kısayolundan İngilizce olanlarına yönlendiriliyordum. Kimin çevirdiğini henüz bilmiyorum. Bir ara ben de başlamıştım bu eğitsellerin çevirisine ama yarım bırakmıştım. Keşke bu tip çeviri konularında daha kolay bir şekilde haberleşme imkanı bulabilsek masaüstü ortamlarının (KDE, GNOME) çevirilerinde olduğu gibi. Böylece zaten oldukça az insan gücü olan bu alanda boşa emekleri sınırlayabiliriz. Neyse lafı uzatmadan sizleri Inkscape ile ilgili sınırlı Türkçe içerikten biriyle baş başa bırakıyorum. SVG dosyası eğer bilgisayarınızda Inkscape yüklüyse sabit diskinizin bir yerlerindedir. Eğer uğraşmak istemiyorsa...