Ana içeriğe atla

sK1 Geliyor

sK1'den Inkscape'nin çeşitli dosyaları içeri aktarmak için kullandığı UniConverter aracılığıyla haberdar oldum, kısa bir süre önce. Scribus, Inkscape, CorelDRAW, Adobe Illustrator veya Freehand benzeri bir açık kaynak grafik tasarım yazılımı olan sK1 henüz çok genç olmasına rağmen ilerisi için umut vadediyor.



Benim gibi siz de eğer sK1 ismi nereden geliyor diye merak ediyorsanız İnternet sitelerinde yazan şu bilgileri öğrenmek isteyeceksinizdir:
s: sK1 Sketch/Skencil geliştiricilerinin Gtk+'ya geçmeye karar vermesiyle bu değişikliği istemeyen geliştiricilerce oluşturulmuştur. Neden ilk harf olduğu halde küçük yazıldığına şaşmamak gerek Sketch/Skencil'a yapılan bu atfın.
K: sK1'in KDE'ye herhangi bir bağımlılığı bulunmamasına rağmen görünüş olarak KDE yazılımlarını andırdığı için kullanılmıştır.
1: Geliştiricilerin yaygın kapalı kaynak yazılımlara kafa tutmayı amaçladıklarını ifade ediyor.

Tcl/Tk ve Python kullanılarak hazırlanan sK1'in dikkat çeken başlıca özellikleri şöyle:
  • CMYK renk uzayı desteği
  • Postscript içinde CMYK desteği
  • Cairo temelli yazılım motoru
  • Renk yönetimi
  • CDR içeri aktarma desteği
  • Ttk temelli modern kullanıcı arayüzü

Özgür yazılım adına sevindirici gelişmelerin ardı arkası kesilmiyor, gördüğünüz gibi. Kısa süre içinde daha çok ismini duyacağınız sK1 ile şimdiden tanışmak istiyorsanız yapmanız gereken tek şey sK1'i yüklemek. Bunun için eğer Pardus kullanıyorsanız Ceyhun Asılkazancı'nın hazırlamış olduğu ve şimdilik Playground'da yer alan PiSi pakete buradaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

sK1 hakkında bilgi alabileceğiniz diğer bir yazı da pozitifpc'de yer alıyor, göz atabilirsiniz:
sK1: Scribus, Freehand ve CorelDRAW’a Rakip

Yorumlar

Ufuk dedi ki…
Ben deb pakedini indirip şöyle bir göz attım. Daha önce LIBRE Graphics Meeting organizasyonunda adlarını epey duyurmuşlardı. Henüz uygulamada bir çok temel özellik eksik tabii, gradient gibi örneğin. Ama planlıyorlar herşeyi tabi, bakalım devam ederse güzel bir şeyler çıkacak gibi.
Anıl Özbek dedi ki…
Gradyanların olmadığı gözümden kaçmış :)

Şimdi yol haritalarına baktım bir sonraki sürümde (0.9.2) ekleyeceklermiş gradyanları.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Inkscape ile Kalp ve Yazı

Uzun bir sürenin ardından tekrar beraberiz bu da sana ders olsun köşesinde. Inkscape hakkında bir kitap tanıtımı yapacacağım birazdan, önce bir göz atayım dedim ve yazı aracıyla ilgili aşağıdaki özellik dikkatimi çekti. İlk önce bir nesne oluşturmamız gerekiyor. Henüz bezier eğrilerine pek fazla hakim değilseniz kare veya daire de oluşturabilirsiniz (neden daire, devlet dairesi de kare, devlet karesi , dikdörtgen değil). Kalp çizmek için; ilk önce tek bir yarısını oluşturun (bu arada Mozilla Firefox 3'e geçtim ve henüz dil denetimini yaptıramadım, gözümden kaçan imla hataları için bahanem budur). Daha sonra bunu çiftleyin ve yatay olarak çevirin (aynalayın). Bu iki nesneyi birleştirin (CTRL+K). Düğüm moduna geçin F2 ile ve şekillerin başlangıç ve bitiş noktalarını birbiriyle birleştirin (join selected endnodes). Boyama için de iki kırmızı tondan gradyan oluşturun ve bunu kullanın ayrıca çizgi rengini de kırmızı yapmak isteyebilirsiniz. Metin aracıyla istediğinizi yazın ve bu yazı...

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Inkscape'nin Temelleri

Ekleme: Bahsi geçen eğitsel üzerinde birkaç düzenleme de ben yaptım, yeni halini buradan indirebilirsiniz. -- Geçen gün bilgisayarda (taşı kelimesi ile) içeriğe göre arama yaparken bir SVG çıktı sonuçlar arasında. Oldukça şaşırmıştım. Bu dosyanın ismi tutorial-basic.tr.svg idi ve o ana kadar varlığından habersizdim. Çünkü Inkscape'nin Türkçe sürümünü kullanmama rağmen eğitseller kısayolundan İngilizce olanlarına yönlendiriliyordum. Kimin çevirdiğini henüz bilmiyorum. Bir ara ben de başlamıştım bu eğitsellerin çevirisine ama yarım bırakmıştım. Keşke bu tip çeviri konularında daha kolay bir şekilde haberleşme imkanı bulabilsek masaüstü ortamlarının (KDE, GNOME) çevirilerinde olduğu gibi. Böylece zaten oldukça az insan gücü olan bu alanda boşa emekleri sınırlayabiliriz. Neyse lafı uzatmadan sizleri Inkscape ile ilgili sınırlı Türkçe içerikten biriyle baş başa bırakıyorum. SVG dosyası eğer bilgisayarınızda Inkscape yüklüyse sabit diskinizin bir yerlerindedir. Eğer uğraşmak istemiyorsa...