Ana içeriğe atla

Pixel Image Editor

Pixel Image Editor GNU/Linux ve diğer pek çok (rahat bir şekilde abartıldığını bile söyleyebilirim) işletim sisteminde kullanılabileceğiniz bir resim işleme yazılımıdır. Slovak programcı Pavel Kanzelsberger'un tek başına geliştirdiği, kapalı kaynaklı ve ücretli (50$'ın altında cüz'î bir ücrete sahip) bir yazılımdır.

GNU/Linux'a geçen pek çok tasarımcı Adobe Photoshop'un eksikliğinden şikayet etmektedir. WINE ile Adobe Photoshop'u çalıştırmak mümkün olsa da bu yöntem bazen sorun çıkarabilmektedir. Bu yüzden ihtiyaçlarını GIMP ve Krita gibi özgür yazılımlarla karşılayamayan tasarımcıların imdadına Pixel Image Editor yetişiyor.


Pixel Image Editor Siyah beyaz, RGB, CMYK, CIE Lab ve HDR gibi pek çok renk uzayını desteklemektedir. Renk yönetimi, katman efektleri, filtreler, İnternet sayfası tasarımı için araçlar, fotoğraf işleme ve animasyon Pixel Image Editor'un diğer göze çarpan özelliklerinden bazılarıdır.

Programın yazarı bir kaç yıldır 1.0 sürümünü yakında yayımlayacağını söylemesine rağmen henüz o yakın gelememiştir. Programın kullanıcılarının en çok şikayet ettikleri konulardan biri budur. Fakat Pavel tarafından yapılan son açıklamalara göre programın kararlı sürümü bir süre sonra kullanıcılarıyla buluşmuş olacak. Bu sürümle birlikte program da Pixel Studio Pro ismini almış olacak.

Pavel'in ilk başlarda sadece boş zamanlarında hobi olarak geliştirdiği Pixel Image Editor bir süre sonra tam zamanlı işi olmuş. İlk sürümü DOS için yazılmış olan Pixel Image Editor'ün ilk önce kullanıcı talepleri doğrultusunda Windows sürümü ve daha sonra da Pavel'in Be ile yaptığı anlaşma ile BeOS sürümü çıkmış.


Pixel Image Editor'un demo sürümü sinir bozucu bir şekilde tüm sayfada yazan bu bir demodur yazısi ile birlikte geliyor. Bu da programı detaylıca incelemenize engel oluyor. Eğer sadece 30 gün sınırlaması olsaydı daha etkili bir strateji izlenmiş olurdu bence. Umarım Pixel Studio Pro ile bu konuya dikkat edilir.

Pixel Image Editor'ün arayüzünü oldukça başarılı bulduğumu rahatlıkla söyleyebilirim. Adobe Photoshop kullanıcılarının asla yabancılık çekmeyeceği kullanışlı bir arayüze sahip olan program fazladan bir kaç kendine has özelliği de barındırıyor. Tüm araçların tek pencerede birleşmesi, birden fazla belgeyle çalışmayı kolaylaştıran sekmeli yapı ve çoklu çalışma alanı desteği pek çok kullanıcıya çalışmak için konforlu bir çalışma ortamı sunacaktır.

Arayüz güzel tasarlanmış olmasına rağmen ne yazık ki bazı önemli eksikliklikleri bulunuyor. Bunlardan birincisi araçlar her zaman kararlı çalışmıyor ve katman seçim işlemleri biraz sorunlu. İkinci önemli eksiklik ise araç kutusundaki simgeler tam olarak ne işe yaradıklarını kolayca anlatamıyor, örneğin fırça aracının hangisi olduğunu anlamak için ya bir kaç deneme yapmanız ya da ekrana iyice yaklaşmanız gerekiyor.

Şimdilik Pixel Image Editor'ü satın almanızı önermem ama eğer bu yakınlarda bir resim düzenleme yazılımı almayı düşünüyorsanız Pixel Studio Pro'yu biraz daha bekleyin derim. Pixel Studio Pro çıktığında detaylı bir inceleme yazısıyla buluşmak üzere hoşçakalın.


Kaynaklar:
Wikipedia
Review: Pixel image editor

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Inkscape ile Kalp ve Yazı

Uzun bir sürenin ardından tekrar beraberiz bu da sana ders olsun köşesinde. Inkscape hakkında bir kitap tanıtımı yapacacağım birazdan, önce bir göz atayım dedim ve yazı aracıyla ilgili aşağıdaki özellik dikkatimi çekti. İlk önce bir nesne oluşturmamız gerekiyor. Henüz bezier eğrilerine pek fazla hakim değilseniz kare veya daire de oluşturabilirsiniz (neden daire, devlet dairesi de kare, devlet karesi , dikdörtgen değil). Kalp çizmek için; ilk önce tek bir yarısını oluşturun (bu arada Mozilla Firefox 3'e geçtim ve henüz dil denetimini yaptıramadım, gözümden kaçan imla hataları için bahanem budur). Daha sonra bunu çiftleyin ve yatay olarak çevirin (aynalayın). Bu iki nesneyi birleştirin (CTRL+K). Düğüm moduna geçin F2 ile ve şekillerin başlangıç ve bitiş noktalarını birbiriyle birleştirin (join selected endnodes). Boyama için de iki kırmızı tondan gradyan oluşturun ve bunu kullanın ayrıca çizgi rengini de kırmızı yapmak isteyebilirsiniz. Metin aracıyla istediğinizi yazın ve bu yazı...

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Inkscape'nin Temelleri

Ekleme: Bahsi geçen eğitsel üzerinde birkaç düzenleme de ben yaptım, yeni halini buradan indirebilirsiniz. -- Geçen gün bilgisayarda (taşı kelimesi ile) içeriğe göre arama yaparken bir SVG çıktı sonuçlar arasında. Oldukça şaşırmıştım. Bu dosyanın ismi tutorial-basic.tr.svg idi ve o ana kadar varlığından habersizdim. Çünkü Inkscape'nin Türkçe sürümünü kullanmama rağmen eğitseller kısayolundan İngilizce olanlarına yönlendiriliyordum. Kimin çevirdiğini henüz bilmiyorum. Bir ara ben de başlamıştım bu eğitsellerin çevirisine ama yarım bırakmıştım. Keşke bu tip çeviri konularında daha kolay bir şekilde haberleşme imkanı bulabilsek masaüstü ortamlarının (KDE, GNOME) çevirilerinde olduğu gibi. Böylece zaten oldukça az insan gücü olan bu alanda boşa emekleri sınırlayabiliriz. Neyse lafı uzatmadan sizleri Inkscape ile ilgili sınırlı Türkçe içerikten biriyle baş başa bırakıyorum. SVG dosyası eğer bilgisayarınızda Inkscape yüklüyse sabit diskinizin bir yerlerindedir. Eğer uğraşmak istemiyorsa...