Ana içeriğe atla

Yeni Telif Hakları

Bildiğiniz gibi Lay Lay Lom GIMP buradaki telif haklarıyla korunuyor(du). Açık kaynak tasarım programları hakkındaki Lay Lay Lom GIMP'in daha açık kaynak bir telifle sunulmasının daha doğru olacağını uzun zamandır düşünüyordum. Bu değişikliği yapabilmek için başka bir kaç değişiklik daha gerekiyordu ama. Bunların birkaçını gerçekleştirdim, geri kalanını da zamanla gerçekleştireceğim.

Lay Lay Lom GIMP bundan sonra by-nc-nd ile korunmaktadır. Yeni telif hakları size buradaki her şeyi çeşitli koşulları yerine getirmek şartıyla kullanmanıza olanak sağlıyor. Bu koşullar aşağıdaki gibidir:

  • Eserin ilk sahibi belirtilecek
  • Eser ticari bir faaliyette kullanılmayacak
  • Eserin özgün hali korunacak

Lütfen bu teklif haklarıyla ilgili anlamadığınız veya kafanıza takılan bir konu varsa bana sorun veya internetten kendiniz araştırın. Lay Lay Lom GIMP'deki içerikten sadece by-nc-nd'nin size verdiği haklar doğrultusundan yararlanırsanız sevinirim.

Şimdi eğlenmemize bakabiliriz :)

Yorumlar

Anıl Özbek dedi ki…
Kafa karıştırması muhtemel bir konuyu açıklamaya çalışayım. Burada yer alan çeşitli içerikler başka yerlerde de (Open Clip Art Librarary, Deviantart...) benim tarafımdan yayınlanabiliyor / yayınlanabilir. Bunların telif hakkı buradakinden farklı da olabilir. Oradakileri orada belirttiğim telifle buradakileri ise by-nc-nd ile kullanabilirsiniz.
Anıl Özbek dedi ki…
Merhaba ben maidis, Lay Lay Lom GIMP'in yazarı. GIMP ve diğer özgür tasarım programlarını kullandığınız, kullanmakla da kalmayıp bilgilerinizi diğer kullanıcılarla paylaştığınız ve hayli eksik olan Türkçe kaynakların artması için gösterdiğiniz çabalardan dolayı teşekkür ederim (burayı okuduğunuza göre eminim yukarıdaki teşekkür sizin için de geçerlidir).

Lay Lay Lom GIMP'deki tüm yazıları herhangi bir yayın organında (internet veya basılı) yayınlayarak daha fazla kullanıcıya erişmesini sağlayabilirsiniz, buna da oldukça sevinirim. Yalnız içeriği değiştirmeden, olduğu gibi (by-nc-nd'nin size verdiği haklar dahilinde) yayınlarsanız çok mutlu olurum. Çünkü en küçük değişiklikte bile eğitsel (ders, belge) kullanışsız hale gelebiliyor. Yazılardaki giriş bölümünden son kısımda belirttiğim tüm kaynaklara kadar olduğu gibi herhangi bir ekleme ve çıkarma yapmadan yayınlanan yazılarımı diğer ortamlarda görmek beni sevindirecektir.

Ayrıca eğitsellerde yer alan fotoğrafları (resimleri, ekran görüntülerini) TinyPIC veya benzeri fotoğraf paylaşım sitelerine yükleyerek yayınlarsanız daha güzel olur. Çünkü Blogger farklı yerden resim görüntülendiği için bana sorun çıkartabilir. Ayrıca hernagi bir yerde yazılı olarak bulunmasa da bu bir internet etiğidir.

Ayrıca eğitsellerde kullanılmak için verdiğim dosyaları da kendi sunucularınıza veya paylaşım sitelerine yükleyerek bağlantı verirseniz harika olur.


Örneğin bu yazıyı kendi sitenizde yayınlamak isterseniz aşağıdaki belirteçlerden birini kullanabilirsiniz:


Bu belge maidis tarafından hazırlanmış ve by-nc-nd ile lisanslanmıştır, belgenin özgün haline şuradan ulaşılabilir.


Bu belge maidis tarafından hazırlanmış ve by-nc-nd ile lisanslanmıştır, belgenin özgün haline Lay Lay Lom GIMP'den ulaşılabilir.


Bu belge Anıl Özbek tarafından hazırlanmış olup by-nc-nd ile korunmaktadır, belgenin özgün haline şuradan ulaşılabilir.


Bu belge Anıl Özbek tarafından hazırlanmış olup by-nc-nd ile korunmaktadır, belgenin özgün haline Lay Lay Lom GIMP'den ulaşılabilir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Inkscape ile Kalp ve Yazı

Uzun bir sürenin ardından tekrar beraberiz bu da sana ders olsun köşesinde. Inkscape hakkında bir kitap tanıtımı yapacacağım birazdan, önce bir göz atayım dedim ve yazı aracıyla ilgili aşağıdaki özellik dikkatimi çekti. İlk önce bir nesne oluşturmamız gerekiyor. Henüz bezier eğrilerine pek fazla hakim değilseniz kare veya daire de oluşturabilirsiniz (neden daire, devlet dairesi de kare, devlet karesi , dikdörtgen değil). Kalp çizmek için; ilk önce tek bir yarısını oluşturun (bu arada Mozilla Firefox 3'e geçtim ve henüz dil denetimini yaptıramadım, gözümden kaçan imla hataları için bahanem budur). Daha sonra bunu çiftleyin ve yatay olarak çevirin (aynalayın). Bu iki nesneyi birleştirin (CTRL+K). Düğüm moduna geçin F2 ile ve şekillerin başlangıç ve bitiş noktalarını birbiriyle birleştirin (join selected endnodes). Boyama için de iki kırmızı tondan gradyan oluşturun ve bunu kullanın ayrıca çizgi rengini de kırmızı yapmak isteyebilirsiniz. Metin aracıyla istediğinizi yazın ve bu yazı...

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Inkscape'nin Temelleri

Ekleme: Bahsi geçen eğitsel üzerinde birkaç düzenleme de ben yaptım, yeni halini buradan indirebilirsiniz. -- Geçen gün bilgisayarda (taşı kelimesi ile) içeriğe göre arama yaparken bir SVG çıktı sonuçlar arasında. Oldukça şaşırmıştım. Bu dosyanın ismi tutorial-basic.tr.svg idi ve o ana kadar varlığından habersizdim. Çünkü Inkscape'nin Türkçe sürümünü kullanmama rağmen eğitseller kısayolundan İngilizce olanlarına yönlendiriliyordum. Kimin çevirdiğini henüz bilmiyorum. Bir ara ben de başlamıştım bu eğitsellerin çevirisine ama yarım bırakmıştım. Keşke bu tip çeviri konularında daha kolay bir şekilde haberleşme imkanı bulabilsek masaüstü ortamlarının (KDE, GNOME) çevirilerinde olduğu gibi. Böylece zaten oldukça az insan gücü olan bu alanda boşa emekleri sınırlayabiliriz. Neyse lafı uzatmadan sizleri Inkscape ile ilgili sınırlı Türkçe içerikten biriyle baş başa bırakıyorum. SVG dosyası eğer bilgisayarınızda Inkscape yüklüyse sabit diskinizin bir yerlerindedir. Eğer uğraşmak istemiyorsa...