Ana içeriğe atla

GIMP 2.10'da Tam GEGL Desteği Neredeyse Hazır

Daha 2.8'in ilk sürüm adayının duyurulmasının üzerinden çok zaman geçmemeşti ki GIMP geliştirici topluluğundan yeni bir haber gelmekte gecikmedi. Her şey planlandığı gibi giderse GIMP 2.10 hesaplamalar için tamamen GEGL'i (Generic Graphics Library) kullanacak. Bu parlaklık, kontrast, renk tonu veya renk doygunluğunu değiştirmek gibi tüm işlemler için 16-bit renk derinliği vaat ediyor.

Geliştirici Michael Natterer günlüğünde Øyvind Kolås ve kendisinin evde bir haftalık kodlama çalışmasının bir parçası olarak GEGL'in etrafında oynamaya başladıklarını yazıyor. GIMP şu anda piksel bilgilerini saklamak için TileManager isimli bir bileşen kullanıyor ve Natterer ile Kolås ayrıca bilgileri saklamak için TileManager kullanan bir GEGL arka ucu yazdı. Natterer'ın söylediğine göre arka uç sadece birkaç saatlik programlamadan sonra çalışmaya başladı ve bundan sonraki işlevleri GEGL'e aktarmak nispeten daha kolay olacak. Bir hafta olması planlanan evde programlama tatili üç haftalık bir GEGL aktarım çalışmasına dönüştü ve sonuçta GIMP'in özelliklerinin %90'ı GEGL aracılığıyla kullanılabilir oldu.

Yakında çıkacak olan 2.8 sürümü GIMP 1.2'den beri pek fazla değişime uğramamış piksel işleme çekirdeğini kullanacak, GIMP 2.10 sürümününse tamamen yeni grafik kütüphanesini kullanması planlanıyor.

GEGL portu şu an goat-invasion dalında bulunuyor. GIMP 2.8'in yayınlanmasıyla bu dala geçilecek, böylece GIMP 2.9'un ilk geliştirme sürümleri de halihazırda bu port çalışmasını içerecek.

GIMP ve GEGL ilgili konuları geliştiricilerle yüz yüze tartışmak isterseniz iki haftadan daha az bir süre içinde Viyana'da gerçekleştirilecek olan ve GIMP topluluğundan pek çok kişinin de bulunacağı Libre Graphics Meeting'e katılabilirsiniz.

Tüm bu güzelliklere katkı vermek istiyorum ama tek satır kod yazmayı dahi bilmiyorum diyorsanız ve tüm bunların yanı sıra nereye kullansam diye düşündüğünüz birkaç liranız varsa Libre Graphics Meeting'e bağışta bulunabilirsiniz. Libre Graphics Meeting, GIMP geliştiricileri ve diğer projelerden insanların görüşmesi için çok az fırsattan biri ve bu tip toplantılar her zaman gelişim için büyük bir destek sağlar.

Kaynaklar:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Inkscape ile Kalp ve Yazı

Uzun bir sürenin ardından tekrar beraberiz bu da sana ders olsun köşesinde. Inkscape hakkında bir kitap tanıtımı yapacacağım birazdan, önce bir göz atayım dedim ve yazı aracıyla ilgili aşağıdaki özellik dikkatimi çekti. İlk önce bir nesne oluşturmamız gerekiyor. Henüz bezier eğrilerine pek fazla hakim değilseniz kare veya daire de oluşturabilirsiniz (neden daire, devlet dairesi de kare, devlet karesi , dikdörtgen değil). Kalp çizmek için; ilk önce tek bir yarısını oluşturun (bu arada Mozilla Firefox 3'e geçtim ve henüz dil denetimini yaptıramadım, gözümden kaçan imla hataları için bahanem budur). Daha sonra bunu çiftleyin ve yatay olarak çevirin (aynalayın). Bu iki nesneyi birleştirin (CTRL+K). Düğüm moduna geçin F2 ile ve şekillerin başlangıç ve bitiş noktalarını birbiriyle birleştirin (join selected endnodes). Boyama için de iki kırmızı tondan gradyan oluşturun ve bunu kullanın ayrıca çizgi rengini de kırmızı yapmak isteyebilirsiniz. Metin aracıyla istediğinizi yazın ve bu yazı...

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Inkscape'nin Temelleri

Ekleme: Bahsi geçen eğitsel üzerinde birkaç düzenleme de ben yaptım, yeni halini buradan indirebilirsiniz. -- Geçen gün bilgisayarda (taşı kelimesi ile) içeriğe göre arama yaparken bir SVG çıktı sonuçlar arasında. Oldukça şaşırmıştım. Bu dosyanın ismi tutorial-basic.tr.svg idi ve o ana kadar varlığından habersizdim. Çünkü Inkscape'nin Türkçe sürümünü kullanmama rağmen eğitseller kısayolundan İngilizce olanlarına yönlendiriliyordum. Kimin çevirdiğini henüz bilmiyorum. Bir ara ben de başlamıştım bu eğitsellerin çevirisine ama yarım bırakmıştım. Keşke bu tip çeviri konularında daha kolay bir şekilde haberleşme imkanı bulabilsek masaüstü ortamlarının (KDE, GNOME) çevirilerinde olduğu gibi. Böylece zaten oldukça az insan gücü olan bu alanda boşa emekleri sınırlayabiliriz. Neyse lafı uzatmadan sizleri Inkscape ile ilgili sınırlı Türkçe içerikten biriyle baş başa bırakıyorum. SVG dosyası eğer bilgisayarınızda Inkscape yüklüyse sabit diskinizin bir yerlerindedir. Eğer uğraşmak istemiyorsa...