Ana içeriğe atla

Scribus 1.3.5 Yayımlandı



İki yılı bulan yoğun geliştirme çalışmalarının ardından Scribus'un yeni sürümü dün geliştiricileri tarafından duyuruldu. Scribus 1.3.5, 1.4'te baz alınacak olan ana geliştirme sürümü olacak.

Gerçekleştirilen bir çok test sürecinin ardından gerçek işler için kullanılabilecek seviyeye erişen Scribus'un bu sürümü oldukça kararlı bir yapıya sahip. Bununla birlikte henüz atılması gereken bir çok önemli adım ve bir kaç kat cila daha var. Bu yüzden eğer çok önemli işler üzerinde çalışıyorsanız bir süre daha 1.3.3.X serisini kullanmaya devam etmek isteyebilirsiniz.

İlerleyen günlerde çeşitli yeni özellikler ve iyileştirmelerin gerçekleşeceği 1.3.5'te öne çıkan bazı gelişmeler şöyle:

  • Qt 4 temelli olduğu için KDE 4 ile tam uyum
  • Yerleşik OS X sürümü sayesinde bu platformda da kullanılabilme
  • OS X'teki menü yapısında iyileştirmeler
  • Yeniden kodlanan çalışma alanı ve metin özellikleri
  • Scribus içinden LaTeX veya POV-Ray gibi işaretleme dillerinin taranmasına imkan veren Tarama Çerçeveleri
  • Adobe Illustrator, Xfig, WMF gibi vektörel grafik biçimlerini içeri aktarma
  • Renk paletlerini (EPS ve AI dosyalarından bile :)) içeri aktarma filtreleri
  • Tek renkler üzerinde çalışmayı kolaylaştıran iyileştirmeler ve yeni renk paletleri
  • Sürükleme ve bırakma davranışlarında iyileştirmeler
  • PDF 1.5 sunum efektleri desteği
  • Seçimsel PDF ve EPS dosya katıştırma
  • Öğeler arası geçiş efektleri
  • Şekiller için yol aracı
  • Daha fazla hazır şekiller, çizgi desenleri, oklar
  • Özel çizgi stilleri oluşturmak için çizgi düzenleyici
  • Yardım bölümünden ulaşılabilecek yeni Hızlı Başlangıç Kılavuzu
  • Albüm, Resim Yönetici ve Yazıtipi Önizleme araçlarında pek çok önemli geliştirme

Yenilikler yukarıdaki listeyle sınırlı değil, bu sürümle birlikte 1000'in üzerinde hata giderildi / kullanıcı isteği eklendi. Bu sürümle gelen yenilikleri daha yakından inceleyebilmek için Scribus'un yol planına veya değişim listesine bakabilirsiniz.


Kaynak: scribus.net

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Inkscape ile Kalp ve Yazı

Uzun bir sürenin ardından tekrar beraberiz bu da sana ders olsun köşesinde. Inkscape hakkında bir kitap tanıtımı yapacacağım birazdan, önce bir göz atayım dedim ve yazı aracıyla ilgili aşağıdaki özellik dikkatimi çekti. İlk önce bir nesne oluşturmamız gerekiyor. Henüz bezier eğrilerine pek fazla hakim değilseniz kare veya daire de oluşturabilirsiniz (neden daire, devlet dairesi de kare, devlet karesi , dikdörtgen değil). Kalp çizmek için; ilk önce tek bir yarısını oluşturun (bu arada Mozilla Firefox 3'e geçtim ve henüz dil denetimini yaptıramadım, gözümden kaçan imla hataları için bahanem budur). Daha sonra bunu çiftleyin ve yatay olarak çevirin (aynalayın). Bu iki nesneyi birleştirin (CTRL+K). Düğüm moduna geçin F2 ile ve şekillerin başlangıç ve bitiş noktalarını birbiriyle birleştirin (join selected endnodes). Boyama için de iki kırmızı tondan gradyan oluşturun ve bunu kullanın ayrıca çizgi rengini de kırmızı yapmak isteyebilirsiniz. Metin aracıyla istediğinizi yazın ve bu yazı...

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Inkscape'nin Temelleri

Ekleme: Bahsi geçen eğitsel üzerinde birkaç düzenleme de ben yaptım, yeni halini buradan indirebilirsiniz. -- Geçen gün bilgisayarda (taşı kelimesi ile) içeriğe göre arama yaparken bir SVG çıktı sonuçlar arasında. Oldukça şaşırmıştım. Bu dosyanın ismi tutorial-basic.tr.svg idi ve o ana kadar varlığından habersizdim. Çünkü Inkscape'nin Türkçe sürümünü kullanmama rağmen eğitseller kısayolundan İngilizce olanlarına yönlendiriliyordum. Kimin çevirdiğini henüz bilmiyorum. Bir ara ben de başlamıştım bu eğitsellerin çevirisine ama yarım bırakmıştım. Keşke bu tip çeviri konularında daha kolay bir şekilde haberleşme imkanı bulabilsek masaüstü ortamlarının (KDE, GNOME) çevirilerinde olduğu gibi. Böylece zaten oldukça az insan gücü olan bu alanda boşa emekleri sınırlayabiliriz. Neyse lafı uzatmadan sizleri Inkscape ile ilgili sınırlı Türkçe içerikten biriyle baş başa bırakıyorum. SVG dosyası eğer bilgisayarınızda Inkscape yüklüyse sabit diskinizin bir yerlerindedir. Eğer uğraşmak istemiyorsa...