Ana içeriğe atla

Mozilla Firefox ve SVG Desteği

GNU/Linux'da SVG'lerle uğraşıyorsanız tüm SVG'leri sorunsuzca oynatan bir oynatıcı olmadığını görmüşsünüzdür. Mozilla Firefox'da SVG desteği var ama henüz SVG'nin birçok özelliği desteklenmiyor, SVG animasyonları da bunların içinde yer almaktadır.

SVG animasyonlarını Mozilla Firefox'da daha sorunsuz olarak kullanmak için Adobe SVG Viewer'ı kullanabilirsiniz. Devam etmeden önce bu eklentinin kapalı kaynak bir yazılım olduğunu hatırlatırım. Eğer Adobe SVG Viewer kullanmaya karar verirseniz şu şekilde kurabilirsiniz:
  • Adobe SVG Viewer'ın kurulum sayfasını açın. Lisans sözleşmesini okuyun ve eğer sözleşmeyi kabul ederseniz eklentinin GNU/Linux sürümünü yükleyin.
  • İndirdiğiniz arşiv dosyasını açın ve dizinin içindeki *.so uzantılı tüm dosyaları ve LICENSE.txt dosyasını /usr/lib/MozillaFirefox/plugins dizinine kopyalayın (Pardus 2008 için geçerlidir, diğer dağıtımlarda kopyalayacağınız yer değişiklik gösterebilir).
  • Mozilla Firefox'da yeni bir sekme açın ve adres satırına about:config yazarak Mozilla Firefox'un ayarlar sayfasını açın.
  • Süzgeç ile SVG kelimesini arayın ve svg.enabled değerini false (kapalı) olarak ayarlayın.
  • Mozilla Firefox'u kapatın ve açın. İnternetten çeşitli SVG'ler bularak eklentiyi test edebilirsiniz. Eğer eklentiyi kaldırmak isterseniz yaptığınız işleri tersinden yapmanız yeterlidir.

Yorumlar

Anıl Özbek dedi ki…
http://www.w3.org/Graphics/SVG/Test/20061213/htmlObjectHarness/full-index.html

Adobe SVG Viewer burada pek etkili olamadı ama benim için şu anda önemli olan animasyon desteği, eğer SVG animasyonlarla uğraşmıyorsanız kurmanıza gerek yok bence.
Anıl Özbek dedi ki…
Eğer Mozilla Firefox'un kendi SVG görüntüleyicisini kullanmak isterseniz svg.enabled değerini true olarak ayarlayabilirsiniz. Animasyonlar için tekrar kapatabilirsiniz ihtiyacınız olduğunda.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Inkscape ile Kalp ve Yazı

Uzun bir sürenin ardından tekrar beraberiz bu da sana ders olsun köşesinde. Inkscape hakkında bir kitap tanıtımı yapacacağım birazdan, önce bir göz atayım dedim ve yazı aracıyla ilgili aşağıdaki özellik dikkatimi çekti. İlk önce bir nesne oluşturmamız gerekiyor. Henüz bezier eğrilerine pek fazla hakim değilseniz kare veya daire de oluşturabilirsiniz (neden daire, devlet dairesi de kare, devlet karesi , dikdörtgen değil). Kalp çizmek için; ilk önce tek bir yarısını oluşturun (bu arada Mozilla Firefox 3'e geçtim ve henüz dil denetimini yaptıramadım, gözümden kaçan imla hataları için bahanem budur). Daha sonra bunu çiftleyin ve yatay olarak çevirin (aynalayın). Bu iki nesneyi birleştirin (CTRL+K). Düğüm moduna geçin F2 ile ve şekillerin başlangıç ve bitiş noktalarını birbiriyle birleştirin (join selected endnodes). Boyama için de iki kırmızı tondan gradyan oluşturun ve bunu kullanın ayrıca çizgi rengini de kırmızı yapmak isteyebilirsiniz. Metin aracıyla istediğinizi yazın ve bu yazı...

GIMP ve Desenler

GIMP'in yeni sürümü şerefine üst üste birkaç GIMP yazısı yazmaya karar verdim. Bu yazılar önceki yazılarda olduğu gibi GIMP ile yapılabileceklerden ziyade GIMP için yapılabilecekler olacak. İlk konumuz desenler (pattern). Bir sonraki yazıda GIMP için geniş bir desen kaynağından bahsedeceğim. Bu yazımızın konusu ise GIMP ile bir desenin nasıl oluşturulacağı. Desenleri hepimiz biliriz, halılardaki veya masa örtülerimdeki ahank içinde tekrar eden şekillerden başka bir şey değildirler. GIMP'de de aynı amaç için vardırlar, herhangi bir yeri istediğiniz şekillerle kaplamak için. GIMP'de desenleri kullanmak için: Desenler penceresinden bir deseni ana pencereye sürükleyebilir Boyama aracında desen ile boyama seçeneğini seçebilir Klonlama aracında kaynak olarak bir desen seçebilir veya Seçimi veya yolu darbelerken klonlama aracında yine kaynak olarak desen seçebilirsiniz. GIMP ilk kurulduğunda onlarca desenle birlikte gelmektedir. Bu desenleri istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. ...

Inkscape'nin Temelleri

Ekleme: Bahsi geçen eğitsel üzerinde birkaç düzenleme de ben yaptım, yeni halini buradan indirebilirsiniz. -- Geçen gün bilgisayarda (taşı kelimesi ile) içeriğe göre arama yaparken bir SVG çıktı sonuçlar arasında. Oldukça şaşırmıştım. Bu dosyanın ismi tutorial-basic.tr.svg idi ve o ana kadar varlığından habersizdim. Çünkü Inkscape'nin Türkçe sürümünü kullanmama rağmen eğitseller kısayolundan İngilizce olanlarına yönlendiriliyordum. Kimin çevirdiğini henüz bilmiyorum. Bir ara ben de başlamıştım bu eğitsellerin çevirisine ama yarım bırakmıştım. Keşke bu tip çeviri konularında daha kolay bir şekilde haberleşme imkanı bulabilsek masaüstü ortamlarının (KDE, GNOME) çevirilerinde olduğu gibi. Böylece zaten oldukça az insan gücü olan bu alanda boşa emekleri sınırlayabiliriz. Neyse lafı uzatmadan sizleri Inkscape ile ilgili sınırlı Türkçe içerikten biriyle baş başa bırakıyorum. SVG dosyası eğer bilgisayarınızda Inkscape yüklüyse sabit diskinizin bir yerlerindedir. Eğer uğraşmak istemiyorsa...