Ana içeriğe atla

Papatya Gibisin Hayal Deyince

İlk önce kaynak belirtme işini halledeyim. Dr-Photoshop'da hoşuma giden çizgili şeyler gördüm ve benzer bir çalışmayı GIMP'de yapmaya karar verdim (bkz: hikaye anlatır gibi yazmak). "Halftone Pattern" benzeri bir şeyler aradım ama şimdilik bulamadım (kim bilir belki uslu bir çoçuk olursam, menülerin derinliklerinde ben de ona rastlarım). "Erase every other row..." aracı biraz daha fazla seçeneğe sahip olsaydı işime yarayacaktı ama kısmet değilmiş. Olaylar şöyle gelişti:

sonradan gelen not: çizgi ekleme işini şu şekilde, kısa yoldan halledebilirsiniz.



daha da sonradan gelen not: boşuna uğraşmaya gerek yokmuş, bu işi yapan bir araç var imiş zaten.



1. Siyah bir resim oluşturun, boyut konusunu keyfiniz bilir, renkte de pek ısrarcı değilim.

2. Resim> Kılavuzlar> New Guide (by Percent) yolunu takip ederek vertical (dikey) ve 5, 10,..., 95 değerleriyle rehber çizgilerini oluşturun. Kesin daha kısa bir yolu vardır, eğer biliyorsanız söylemekten çekinmeyin lütfen.



3. Rehber çizgileri oluşturduğumuz için seçim işlemi oldukça kolay gerçekleşmektedir. "Rectangle select tool" ile gerekli yerleri seçerek silin.



4. Filtreler> Bozulma> Polar Coordinates yolunu takip, gerekli ayarlamaları gerçekleştirin, ben köşelere gelen çizgilerin ortalanmasına dikkat ettim (bkz: simetrinin müptelası olmak).



5. Buraya kadar anlattıklarımı doğru bir şekilde yaptıysanız, aşağıdakine benzer bir sonuçla karşılaşmanız gerekiyor.



6. Yeni bir katman oluşturun ve bu katmandayken "Blend Tool" aracıyla dört köşeden de beyazdan şeffaflığa ayarlarını kullanarak şey oluşturun (bkz: ne olduğunu bilirsin sen).



7. Renk ayarlaması bazı şeylerden sonra "renk dengesi" aracıyla olmuyor nedense, sizde de durum aynıysa Renkler> Colorify aracını kullanabilirsiniz.



8. Orta kısma da zevkinize göre bir şeyler ekleyebilirsiniz.



Masaüstü için pek uygun olmasa da farklı kullanım alanları bulunabilir. Benzer bir çalışmaya gimp-tutorials.net adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Inkscape ile Kalp ve Yazı

Uzun bir sürenin ardından tekrar beraberiz bu da sana ders olsun köşesinde. Inkscape hakkında bir kitap tanıtımı yapacacağım birazdan, önce bir göz atayım dedim ve yazı aracıyla ilgili aşağıdaki özellik dikkatimi çekti. İlk önce bir nesne oluşturmamız gerekiyor. Henüz bezier eğrilerine pek fazla hakim değilseniz kare veya daire de oluşturabilirsiniz (neden daire, devlet dairesi de kare, devlet karesi , dikdörtgen değil). Kalp çizmek için; ilk önce tek bir yarısını oluşturun (bu arada Mozilla Firefox 3'e geçtim ve henüz dil denetimini yaptıramadım, gözümden kaçan imla hataları için bahanem budur). Daha sonra bunu çiftleyin ve yatay olarak çevirin (aynalayın). Bu iki nesneyi birleştirin (CTRL+K). Düğüm moduna geçin F2 ile ve şekillerin başlangıç ve bitiş noktalarını birbiriyle birleştirin (join selected endnodes). Boyama için de iki kırmızı tondan gradyan oluşturun ve bunu kullanın ayrıca çizgi rengini de kırmızı yapmak isteyebilirsiniz. Metin aracıyla istediğinizi yazın ve bu yazı...

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Inkscape'nin Temelleri

Ekleme: Bahsi geçen eğitsel üzerinde birkaç düzenleme de ben yaptım, yeni halini buradan indirebilirsiniz. -- Geçen gün bilgisayarda (taşı kelimesi ile) içeriğe göre arama yaparken bir SVG çıktı sonuçlar arasında. Oldukça şaşırmıştım. Bu dosyanın ismi tutorial-basic.tr.svg idi ve o ana kadar varlığından habersizdim. Çünkü Inkscape'nin Türkçe sürümünü kullanmama rağmen eğitseller kısayolundan İngilizce olanlarına yönlendiriliyordum. Kimin çevirdiğini henüz bilmiyorum. Bir ara ben de başlamıştım bu eğitsellerin çevirisine ama yarım bırakmıştım. Keşke bu tip çeviri konularında daha kolay bir şekilde haberleşme imkanı bulabilsek masaüstü ortamlarının (KDE, GNOME) çevirilerinde olduğu gibi. Böylece zaten oldukça az insan gücü olan bu alanda boşa emekleri sınırlayabiliriz. Neyse lafı uzatmadan sizleri Inkscape ile ilgili sınırlı Türkçe içerikten biriyle baş başa bırakıyorum. SVG dosyası eğer bilgisayarınızda Inkscape yüklüyse sabit diskinizin bir yerlerindedir. Eğer uğraşmak istemiyorsa...